Ενέργεια

Ρωσία: Mείωση 43% στα ενεργειακά έσοδα τον Μάρτιο

Ρωσία: Mείωση 43% στα ενεργειακά έσοδα τον Μάρτιο

Σωβίβιο ο τριμηνιαίος φόρος στα κέρδη από την την εξόρυξη υδρογονανθράκων

 

Τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πυλώνας της οικονομίας της χώρας, μειώθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, ενώ ο τριμηνιαίος φόρος με βάση τα κέρδη ήταν το μόνο που συγκρατούσε τα έσοδα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Η Μόσχα βασίζεται σε ενεργειακά έσοδα, πέρυσι περίπου 11,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (146 δισεκατομμύρια δολάρια), για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες, και αναγκάστηκε να πουλήσει συναλλαγματικά αποθέματα για να καλύψει το έλλειμμα που επιβαρύνθηκε από το κόστος της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν τα 688,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (8,67 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 521,2 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο και 1,21 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Πληρωμές

Τα έσοδα του Μαρτίου αυξήθηκαν χάρη στις τριμηνιαίες πληρωμές ύψους 220,6 δισεκατομμυρίων ρούβλια από φόρο με βάση τα κέρδη στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο φόρος εξόρυξης ορυκτών (ΜΕΤ) στο πετρέλαιο ήταν 63,6 δισεκατομμύρια ρούβλια χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο, ενώ ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο ήταν 12,9 δισεκατομμύρια ρούβλια χαμηλότερος.

Τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας ανακάμπτουν σταδιακά από τον Ιανουάριο, όταν έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 υπό τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στις εξαγωγές της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει μείωση κατά 23% στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέτος στα 8,95 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Το υπουργείο έδωσε τη Δευτέρα μια πλασματική τιμή 47,85 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο Urals τον Μάρτιο, χαμηλότερη από τα 49,56 δολάρια του Φεβρουαρίου και αρκετά χαμηλότερη από την τιμή του Μαρτίου 2022 των 88,95 δολαρίων.

Τα συνολικά ενεργειακά έσοδα 11,6 τρισεκατομμυρίων ρούβλια το 2022 αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σύγκριση με 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2021, μέσω ενδιάμεσων μερισμάτων και εφάπαξ πληρωμής φόρου από τον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης