Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Cenergy: Παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά καλωδίων, αναμένεται ανάληψη έργων CCS - Αισιοδοξία για το deal με την Orsted

Cenergy: Παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά καλωδίων, αναμένεται ανάληψη έργων CCS - Αισιοδοξία για το deal με την Orsted
Τι ανέφερε η δίοικηση για τους στόχους και την στρατηγική της εταιρίας
Η θέα του Κορινθιακού σε 57 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας στο τρίτο στάδιο της γραμμής παραγωγής των καλωδίων του εργοστασίου της Cenergy Holdings καθιστά αντιληπτό το μέγεθος των επενδύσεων, που έχουν οδηγήσει την εταιρία να είναι στον κλάδο inter array ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς.

Η Cenergy είναι η αιχμή της ανάπτυξης του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ με άμεση συμβολή στην πράσινη μετάβαση σε τρεις άξονες:
τις καλωδιακές διασυνδέσεις υπερακτίων αιολικών, τις υποδομές για αγωγούς υδρογόνου και την προετοιμασία για ανάληψη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (carbon capture).

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Αλέξης Αλεξίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της επένδυσης που αφορά την συνεργασία με την Orsted, κατόπιν και των επαφών που είχε με την ηγεσια της πολιτείας του Maryland. Παράλληλα ο CFO της εταιρίας κ. Αλέξανδρος Μπένος ανέφερε, ότι η προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία αυτή, είναι να ολοκληρωθεί πρώτα η συμφωνία μεταξύ της Orsted και της πολιτείας του Maryland. Ο ίδιος προσέθεσε ακόμα, ότι η εταιρία διαθέτει πολλές εναλλακτικές δυνατότητες για την χρηματοδότηση της επένδυσης αυτής και δεν θα επιλεγεί κατ' ανάγκη τραπεζικός δανεισμός.Το project αυτό είναι υψηλής σημασίας για την εταιρία, καθώς της ανοίγει τον δρόμο σε μια πολύ μεγάλη αγορά, όπου υπάρχουν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα λόγω IRA.


Cenergy2.JPG


Τα μερίδια της εταιρίας ανά κλάδο καλωδίων δε διεθνές επίπεδο είναι:

Είναι leader με περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων.
Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά (DC) και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου.
Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Η εταιρία αναμένεται να αναλάβει και νέες συμβάσεις στον κλάδο των καλωδίων, καθώς έχει υποβάλλει προσφορές σε όλα τα μεγάλα διεθνή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παράλληλα έχοντας ολολκληρώσει τις πιστοποιήσεις για καλώδια 320kv προχωρά τις διαδικασίες για τα 525kv, που θα απαιτηθούν για διασυνδέσεις υπερακτίων αιολικών δυναμικότητας 2 GW.

Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί μόλις το 50% της τιμολόγησης του Dogger Βank που αποτελεί και το μεγαλύτερο οffshore αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Η εκτίμηση του Αλέξανδρου Μπένου, CFO της Cenergy είναι ότι η ζήτηση για διασυνδέσεις καλωδίων στα Αιολικά θα 7πλασιαστεί στην 10ετία. Η επιτάχυνση στα projects διασυνδεσιμότητας, η ανάπτυξη των δικτύων και η υπογειοποίηση αναμένεται να διατηρήσουν υψηλά την ζήτηση στον κλάδο για τα επόμενα χρόνια. Η διασυνδεσιμότητα στην Ευρώπη στην παρούσα φάση βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 15% καθώς δεν ξεπερνά το 10%.

Διπλασιασμός παραγωγής

Ο διπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας του σύγχρονου εργοστασίου της Κορίνθου βρισκεται σε εξέλιξη, αφού στις ήδη υπάρχουσες τρεις γραμμές παραγωγής προστίθενται άλλες τρεις, που αναμένεται να έχουν ολολκηρωθεί το 2024, οπότε τα αποτελέσματα της αύξησης του κύκλου εργασιών θα αποτυπωθούν κατά το 2025. Πάντως η νέα παραγωγή είναι ήδη προπουλημένη, όπως ανέφεραν στελέχη της δίοικησης της εταιρίας.

Ήδη η εταιρία έχει καταστήσει ανταγωνιστικότερη την παραγωγική της βάση σε διεθνές επίπεδο καθώς η διασικασία παραγωγής των υπογείων καλωδίων δεν συναντά προσκόμματα και ολοκληρώνει τον κύκλο της εντός των αναμενομένων 13 -15 ημερών παγίως, αποφεύγοντας προβλήματα, που ενδεχομένως να υποχρεώσουν σε διακοπή της παραγωγής.

Η παραγωγή των καλωδίων για την οποία προτιμάται λόγω του κόστους το αλουμίνιο έναντι του χαλκού περνά χονδρικά από 5 στάδια, που περιλαμβάνουν την στεγανοποίηση του προϊόντος, χρήση πολυαιθυλενίου, ενδελεχείς τεχνικούς ελέγχους για τα ημιαγώγιμα προϊόντα, προστασία στην συνκευασία με μόλυβο μέχρι την τελική γαλβανοποίηση του προϊόντος, για να είναι ανθεκτικό σε εξωτερικούς παράγοντες και να αποφύγει ζημίες, που θα επιφέρουν επιπτώσεις στο υποθαλάσσιο δίκτυο.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος είναι tailor - made για την χρήση της εταιρίας προέρχεται από μεγάλες σουηδικές, φινλανδικές και γερμανικές εταιρίες.

Ασφάλεια εργαζομένων

Η εταιρία έχει θέσει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της και για τον λογο αυτό διαθέτει ειδικό τμήμα για την υποστήριξη των ομάδων της παραγωγής με συνεχή εκπαίδευση , επιμόρφωση και βελτιστοποίηση της ομαδικής λειτουργίας, ώστε να αναπτυχθεί η κουλτούρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο τρόπο στην χρήση του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Δέσμευση και απόθέηκευση άνθρακα

Ο δεύτερος σημαντικός τομέας της πράσινης μετάβασης, που ανοίγεται για την Cenergy είναι η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα, το λεγόμενο carbon capture, όπου η υπάρχουσα εμπειρία της στους αγωγούς μεταφοράς διοξειδίου στις ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση της πίεσης για την παραγωγή φυσκού αερίου, την φέρνει σε προνομιακή θέση.

Στο νεό αυτό κλάδο της ενεργειακής μετάβασης που τώρα ξεκινά με την αποθήκευση των εκπομπών CO2, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ανάληψης έργων στην κατεύθυνση αυτή από αγορές της Βορείου Ευρώπης

Όπως αναφέρει η εταιρία, η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

 Δίκτυα Υδρογόνου

Το καθαρό υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Cenergy Holdings πρωτοπορεί στις προσπάθειες του κλάδου για παροχή λύσεων μεταφοράς υδρογόνου μέσα από υπάρχοντα και νέα δίκτυα αγωγών. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης.

Η τεχνολογική αυτή υπεροχή της έχει ήδη προσφέρει αναθέσεις έργων στα δίκτυα της Snam στην Ιταλία, στην Πολωνία, την Αυστραλία αλλά και στη χώρα μας, με το νέο αγωγό Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΣΦΑ.

Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Και οι δύο εταιρείες της Cenergy Holdings αποτελούν εργοδότη επιλογής τόσο για νεοεισερχόμενους, όσο και για έμπειρα στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία τρία χρόνια προχώρησε σε περισσότερες από 450 προσλήψεις, πολλές από τις οποίες σε υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό. Παράλληλα, επένδυσε, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην εξέλιξη μιας ομάδας με πάνω από 250 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης που προορίζονται για θέσεις ευθύνης.

Το 2022, η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία της «ReGeneration Academy» σε θέματα Industry 4.0 για μηχανικούς, με στόχο την περαιτέρω κατάρτιση νέων πτυχιούχων και την απορρόφηση τους στην Hellenic Cables και τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Σήμερα, περισσότερα από 35 στελέχη που ξεκίνησαν την εργασιακή τους πορεία ως νέοι μηχανικοί, έχουν εξελιχθεί σε επικεφαλής τμημάτων και παραγωγικών μονάδων και στους δύο κλάδους.

Κεφαλαιοποιώντας επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία – ενώ προγραμματίζονται τουλάχιστον άλλα 170 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία- η εταιρεία έχει κατακτήσει ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας.

Oλοκλήρωσε την κατασκευή σύγχρονου, ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης /φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων πόντισης καλωδίων.
Σημειώνεται πάντως ότι οι αποθκευτικές δυναμικότητες ανέρχονται σε 12.000 τόνους , ενώ η χωρητικότητα των πλοίων CLV που παραλαμβάνουν τα προϊόντα των καλωδίων που μεταφέρονται πάνω σε ειδικές ραουλογραμμές περιορίζονται σε 9.000 τόνους.

Τα μερίδια της γεωγραφικής δισποράς στην δραστηριοποίησή της Cenergy παγκοσμίως περιλαμβάνουν 18% τις ΗΠΑ, όπου ανέκαμψε παρά τους κανόνες προστατευτισμού, 70% στην Ευρώπη, που σημείωσε ελεφρά πτώση, 9 % στην Αυστραλία και 3% στην Αφρική.


Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση της Cenergy

www.worldenergynews.gr





 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης