Ενέργεια

Πολωνία: Θα δαπανήσει 116 δισ. δολ.για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Πολωνία: Θα δαπανήσει 116 δισ. δολ.για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

 Η νέα ενεργειακή στρατηγική προβλέπει ότι το 74% της ενέργειας προέρχεται από πηγές μηδενικών εκπομπών

 

Η Πολωνία θα χρειαστεί μια τεράστια αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής της ενέργειας για να αντιμετωπίσει τη μετάδοση ενέργειας από ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος τη Δευτέρα, καθώς η χώρα καθόρισε μια ενεργειακή στρατηγική για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Πολωνία παράγει περίπου το 70% της ενέργειας από άνθρακα και εργάζεται σε μια νέα ενεργειακή στρατηγική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

«Πρέπει να επενδύσουμε περίπου 500 δισεκατομμύρια ζλότι (116,11 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής έως το 2040», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της πολωνικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου PSE, Tomasz Sikorski, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να χρονομετρήσει τις αναβαθμίσεις του δικτύου έτσι ώστε να οριστικοποιήθηκε σε συγχρονισμό με την ανάπτυξη του στόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πυρηνικά και ΑΠΕ

Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Πολωνίας προβλέπει ότι το 74% της ενέργειας προέρχεται από πηγές μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας.

Αναμένει να έχει 50 gigawatts (GW) ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030 και 88 gigawatts GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2040.

«Οι αναθεωρημένες προβλέψεις... θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε την ενεργειακή κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας της Πολωνίας και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για τους πολίτες», δήλωσε η υπουργός Κλίματος Anna Moskwa σε συνέντευξη Τύπου.

Η εγκατεστημένη ισχύς έχει οριστεί να διπλασιαστεί στα 130 GW το 2040, σύμφωνα με τη στρατηγική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης