Ενέργεια

Κρίσιμο «μπρα ντε φερ» μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ

Κρίσιμο «μπρα ντε φερ» μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ
Η πυρηνική διαμάχη αιωρείται για τις συνομιλίες της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο των τεταμένων συνομιλιών για τον τρόπο επεξεργασίας του υδρογόνου που παράγεται με χρήση πυρηνικής ενέργειας την Τετάρτη 29 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια διαμάχη που απειλεί να ματαιώσει μια συμφωνία για πιο φιλόδοξους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ξεκίνησε η κρίσιμη διαπραγμάτευση

Διαπραγματευτές από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναντώνται για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πόσο γρήγορα θα επεκταθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτή τη δεκαετία - κεντρικός πυλώνας των προσπαθειών του μπλοκ των 27 μελών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κάθε χώρα της ΕΕ να χρησιμοποιεί μια ορισμένη ποσότητα ανανεώσιμων καυσίμων, όπως το υδρογόνο, ως πηγή ενέργειας στη βιομηχανία έως το 2030.

Επειδή το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα απαιτεί εξαρχής την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η μάχη της ΕΕ είναι τώρα για το ποιες πηγές ενέργειας θα πρέπει να επιτραπούν για την παραγωγή του, εάν πρόκειται να συνυπολογιστεί στους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ώρες πριν από την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα αναγνωρίσουν το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια στους στόχους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η νύχτα θα είναι μεγάλη και με πολλές αμφιβολίες αν θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η Γαλλία, υποστηριζόμενη από τουλάχιστον οκτώ άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, ηγείται της ώθησης για «υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα», που κατασκευάζεται με χρήση πυρηνικής ενέργειας, ώστε να υπολογίζεται στους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η πυρηνική ενέργεια δεν παράγει εκπομπές CO2 που θερμαίνουν τον πλανήτη και αυτές οι χώρες λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει καλύτερα τη συμβολή της στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Αλλά τουλάχιστον εννέα άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αυστρίας, διαφωνούν.
Λένε ότι οι στόχοι της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια για να οδηγήσουν τη μαζική επέκταση αυτών των πηγών ενέργειας που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να μειώσει το CO2.
Ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη διαμάχη μεταξύ των χωρών σχετικά με το εάν οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνουν ενεργά την πυρηνική ενέργεια με επιδοτήσεις και κίνητρα - ή να περιορίσουν αυτά τα προνόμια σε άλλες πράσινες τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή.

Ασυμφωνία

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν την Τετάρτη σε έναν συμβιβασμό που συνέταξε η Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ - αφήνοντας τη Σουηδία να εκπροσωπεί τις χώρες της ΕΕ στις τελικές συνομιλίες χωρίς σαφή διαπραγματευτική θέση για το θέμα.
Η πρόταση, που είδε το Reuters, προσέφερε στις χώρες μειωμένο στόχο να χρησιμοποιούν ανανεώσιμο υδρογόνο το 2030, εάν το 30% ή λιγότερο της συνολικής χρήσης υδρογόνου τους είναι υδρογόνο με βάση τα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει χώρες όπου μεγάλα μερίδια υδρογόνου με βάση την πυρηνική ύλη έχουν βοηθήσει να ωθήσει το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά από το μείγμα.

Aξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες αντιτάχθηκαν σε οποιοδήποτε εκ νέου άνοιγμα των στόχων στα πυρηνικά καύσιμα, ενώ άλλες ήθελαν μια βαθύτερη μείωση από το προτεινόμενο 30%.
Η πολιτική της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνει μια σειρά από άλλους κανόνες για να βοηθήσει τις χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν δεσμευτικούς στόχους για το πόσο από τη συνολική ενέργεια της ΕΕ πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 - με 40% και 45% μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται.
Άλλα μέρη της συμφωνίας ενδέχεται να καταστήσουν αυστηρότερους τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το εάν η ενέργεια «βιομάζας» που καίγεται ξύλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανανεώσιμη και να συνυπολογιστεί στους πράσινους στόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης