Ενέργεια

ING: Μειώνει την πρόβλεψη της τιμής του πετρελαίου Brent για το 2023 στα 90 δολάρια

ING: Μειώνει την πρόβλεψη της τιμής του πετρελαίου Brent για το 2023 στα 90 δολάρια
Η ING βλέπει τώρα τις τιμές του αργού Brent κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη των 110 δολαρίων, έγραψε σε σημερινό σημείωμα ο Warren Patterson, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της ING
Τα  μεγέθη της αγοράς πετρελαίου ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών και  ώθησαν την ING την Παρασκευή 17/3 να μειώσει την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού Brent για φέτος στα 90 δολάρια το βαρέλι από 98 δολάρια, καθώς ένα μεγαλύτερο τρέχον πλεόνασμα είναι πιθανό να αφήσει την αγορά σε καλύτερη θέση να χειριστεί το αναμενόμενο έλλειμμα το δεύτερο μισό του 2023, όπως μεταφέρει το oilprice.com.
Η ING βλέπει τώρα τις τιμές του αργού Brent κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη των 110 δολαρίων, έγραψε σε σημερινό σημείωμα ο Warren Patterson, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της ING.

Πλεονάσματα και αποθέματα

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το πλεόνασμα στην αγορά θα ήταν υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα, λόγω της ισχυρότερης προσφοράς από τη Ρωσία, γεγονός ευνοϊκότερο για τα αποθέματα.
«Αυτό θα αφήσει την αγορά σε καλύτερη κατάσταση για να χειριστεί το έλλειμμα που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος», δήλωσε η ING.
Η τράπεζα, όπως και άλλοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί έντονα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οδηγώντας σε ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο IEA ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η αγορά πετρελαίου πρόκειται να αλλάξει από την αύξηση της προσφοράς το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε έλλειμμα στο δεύτερο μέρος του έτους, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα θα ωθήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε υψηλό ρεκόρ.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν προσωρινά νωρίς την Παρασκευή, μετά το τεράστιο selloff στην αρχή της εβδομάδας που προκλήθηκε από ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και τον τρόμο στον ευρωπαϊκό κολοσσό Credit Suisse.

Η έναρξη της συνεδρίασης

Το Brent Crude διαπραγματεύτηκε περίπου στα 75 δολάρια νωρίς την Παρασκευή στην Ευρώπη, ενώ το WTI Crude συνέχισε να διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια, στα 68 δολάρια το βαρέλι.
«Τα πρόσφατα γεγονότα πιθανότατα θα θέσουν υπό αμφισβήτηση εάν η Fed θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια ήπια προσγείωση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη ζήτηση», δήλωσε την Παρασκευή ο Patterson της ING.

Η τράπεζα πιστεύει επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ «θα περιμένει να καταλαγιάσει η σκόνη προτού αποφασίσει», σχολιάζοντας την καταστροφή της αγοράς αυτή την εβδομάδα, η οποία είδε το πετρέλαιο να φτάνει σε χαμηλό 15 μηνών.
Οι σύμβουλοι της Energy Aspects πιστεύουν επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα αγωνιστεί για να αντιδράσει στη βουτιά της τιμής του πετρελαίου αυτής της εβδομάδας και θα περιμένει να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τον τρόμο του τραπεζικού τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης