Ενέργεια

ΕΕ: Πιέσεις από Γερμανία και Ισπανία να μείνουν τα πυρηνικά έξω από τους στόχους για τις ΑΠΕ

ΕΕ: Πιέσεις από Γερμανία και Ισπανία να μείνουν τα πυρηνικά έξω από τους στόχους για τις ΑΠΕ

Επιστολή επτά χωρών στην Ευερωπαϊκή Ένωση

 

Επτά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Δανίας, ενίσχυσαν την αντίστασή τους στις προσπάθειες της Γαλλίας να συνυπολογίσει την πυρηνική ενέργεια στους στόχους της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται πιο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία, αλλά οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω μιας διαφωνίας σχετικά με το εάν οι χώρες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους χρησιμοποιώντας «υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα» που παράγεται από πυρηνική ενέργεια.

Την Πέμπτη, υπουργοί από τις επτά χώρες - Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Ισπανία – έστειλαν επιστολή στη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και εκπροσωπεί τις χώρες στις διαπραγματεύσεις πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας να διατηρηθούν ελεύθεροι οι στόχοι για τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Λαμβάνοντας υπόψη το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους στόχους του 2030 (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα μειώσει τη φιλοδοξία και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός που με τη σειρά του θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των κλιματικών στόχων», ανέφεραν οι υπουργοί στην επιστολή σύμφωνα με το Reuters.

Επεσήμαναν ότι αυτή η δεκαετία θα είναι αποφασιστική για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής - και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο θα είναι οι κύριοι μοχλοί των περικοπών των εκπομπών που απαιτούνται για να γίνει αυτό.

«Μπορεί να εγκατασταθεί πρόσθετη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός σύντομων χρονικών πλαισίων και με συγκριτικά ανταγωνιστικό κόστος», ανέφερε η επιστολή.

Διαφωνίες

Η πυρηνική ενέργεια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη. Η πηγή καυσίμου διχάζει τις χώρες της ΕΕ, με την Αυστρία και το Λουξεμβούργο να αντιτίθενται σθεναρά, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, καταργούν σταδιακά τους αντιδραστήρες τους και χώρες όπως η Δανία και η Ιρλανδία είναι απαλλαγμένες από πυρηνικά.

Η Γαλλία, η οποία βασιζόταν ιστορικά στην πυρηνική ενέργεια για το 70% της ισχύος της, ηγείται της εκστρατείας για άνοιγμα των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα η Γαλλία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και έξι άλλες χώρες της ΕΕ που είναι υπέρ των πυρηνικών προειδοποιούσαν ότι ο αποκλεισμός τους από τους στόχους θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του καυσίμου υδρογόνου, στο οποίο η Ευρώπη ποντάρει για την απαλλαγή από τον άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η απογοήτευση αυξανόταν μεταξύ ορισμένων χωρών για την πίεση της Γαλλίας για πυρηνικά σε μεταγενέστερο στάδιο των διαπραγματεύσεων και για μια ξεχωριστή διαμάχη στην οποία η Γερμανία καθυστερεί έναν νόμο της ΕΕ για τις εκπομπές των αυτοκινήτων αφού είχε ήδη συμφωνηθεί.

Τέτοιες κινήσεις από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης «ζωγραφίζουν την εικόνα των μεγάλων κρατών μελών που παίζουν με διαφορετικούς κανόνες από τους μικρούς», είπε ο διπλωμάτης.

Οι επτά χώρες δήλωσαν ανοιχτές να συζητήσουν τη συμβολή των καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε άλλα πεδία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων φυσικού αερίου - αλλά ότι οι στόχοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επιτυγχάνονται μόνο από αιολική, ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης