Ενέργεια

Συμφωνία Enel και newcleo για την ανάπτυξη τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας

Συμφωνία Enel και newcleo για την ανάπτυξη τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας

 Η newcleo θα κατασκευάσει τον πρώτο στο είδος του μίνι γρήγορα αντιδραστήρα μολύβδου

 

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιταλίας Enel και η εταιρεία «καθαρής» πυρηνικής τεχνολογίας newcleo υπέγραψαν συμφωνία για να συνεργαστούν στα τεχνολογικά έργα της βρετανικής νεοφυούς επιχείρησης που στοχεύει στην παροχή ασφαλούς και σταθερής ενέργειας, ανακοίνωσαν την Δευτέρα.

Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα πυρηνικά σε όλο τον κόσμο με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να διερευνούν τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων με νεοφυείς επιχειρήσεις ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

«Οι πυρηνικές λύσεις γενιάς IV στοχεύουν να παρέχουν μια ασφαλή και σταθερή πηγή ενέργειας και να μειώσουν σημαντικά τους υπάρχοντες όγκους ραδιενεργών αποβλήτων», ανέφεραν οι Enel και newcleo στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η newcleo έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει μια option για την Enel ως πρώτο επενδυτή στον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της, τον οποίο θα κατασκευάσει εκτός Ιταλίας.

Η newcleo με έδρα το Λονδίνο σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει τον πρώτο στο είδος του μίνι γρήγορα αντιδραστήρα μολύβδου που θα αναπτυχθεί στη Γαλλία έως το 2030.
Η Ιταλία απαγόρευσε την πυρηνική ενέργεια το 1987 μετά την απόρριψή της σε εθνικό δημοψήφισμα.

Η Enel έχει επί του παρόντος πάνω από 3,3 γιγαβάτ (GW) πυρηνικής ισχύος στην Ισπανία και διατηρεί μερίδιο περίπου 33% στη σλοβακική εταιρεία Slovenské elektrárne, η οποία πρόσφατα συνέδεσε στο δίκτυο την πρώτη από τις δύο στροβιλογεννήτριες του πυρηνικού σταθμού του Mochovce.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης