Ενέργεια

Ρωσία: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εξαπατούν για τις εκρήξεις στον Nord Stream

Ρωσία: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εξαπατούν για τις εκρήξεις στον Nord Stream

Σύμμαχος του Πούτιν αμφισβητεί ότι μια ομάδα θα είχε την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τόσο τολμηρή πράξη δολιοφθοράς

 

Ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπατούν λέγοντας ότι μια φιλοουκρανική ομάδα ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι πληροφορίες που εξετάστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υπέδειξαν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα - πιθανώς αποτελούμενη από Ουκρανούς ή Ρώσους - επιτέθηκε στους αγωγούς τον Σεπτέμβριο.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolai Patrushev αμφισβητεί ότι μια τέτοια ομάδα θα είχε την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τόσο τολμηρή πράξη δολιοφθοράς στους σημαντικότερους ενεργειακούς διαδρόμους της Ρωσίας προς την Ευρώπη.

«Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τους αληθινούς ανθρώπους πίσω από το έγκλημα, τα φιλοκυβερνητικά αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης -με άνωθεν εντολή- κατονόμασαν έναν ένοχο - μια ομάδα Ουκρανών τρομοκρατών», δήλωσε ο Patrushev στην εφημερίδα Argumenti i Fakti.
Η Ρωσία, είπε ο Patrushev, δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί σε έρευνα για τις εκρήξεις.

«Εάν οι εφημερίδες ισχυρίζονται με ζήλο ότι η δολιοφθορά διαπράχθηκε από μια ομάδα Ουκρανών τρομοκρατών, τότε είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε εάν όντως υπάρχει ή όχι μια τέτοια ομάδα και αν είναι ικανή να το πραγματοποιήσει», είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, είπε ο Patrushev, έχουν τις δυνατότητες να ανατινάξουν έναν τέτοιο αγωγό. Και οι δύο αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι το έκαναν.
Ως πρώην σοβιετικός κατάσκοπος που γνωρίζει τον Poutin από τη δεκαετία του 1970, ο Patrushev θεωρείται από τους διπλωμάτες ως μια από τις σημαντικότερες επιρροές στον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε τους "Αγγλοσάξονες" ότι σαμποτάρουν το Nord Stream .

Βαλτικός διάδρομος

Μια απότομη πτώση της πίεσης και στους δύο αγωγούς καταγράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και οι σεισμολόγοι εντόπισαν εκρήξεις. Οι Σουηδοί και οι Δανοί ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει ποιος ήταν υπεύθυνος.

Σε μια ανάρτηση στο blog του Φεβρουαρίου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh επικαλέστηκε μια άγνωστη πηγή ότι δύτες του ναυτικού των ΗΠΑ κατέστρεψαν τους αγωγούς με εκρηκτικά κατόπιν εντολής του προέδρου Joe Biden.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την αναφορά του Hersh ως «εντελώς ψευδή και πλήρη φαντασία». Η Νορβηγία είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν "ανοησίες".

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έχουν κοινή ετήσια χωρητικότητα 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων - περισσότερο από το ήμισυ του κανονικού όγκου εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας. Τα τμήματα των αγωγών μήκους 1.224 χιλιομέτρων (760 μιλίων), που εκτείνονται από τη Ρωσία στη Γερμανία, βρίσκονται σε βάθος περίπου 80-110 μέτρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης