Ενέργεια

Η Τσεχία ενδέχεται να χρειασθεί εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2030

Η Τσεχία ενδέχεται να χρειασθεί εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2030

 Σχεδιάζει να ανανεώσει τον ενεργειακό του τομέα με νέα πυρηνική δυναμικότητα και ισχυρότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών

 

Η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το 2030 λόγω της σταδιακής κατάργησης των σταθμών με καύση άνθρακα, ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Τσεχίας (CEPS).

Αυτό θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή για έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, καθώς σχεδιάζει να ανανεώσει τον ενεργειακό του τομέα με νέα πυρηνική δυναμικότητα και ισχυρότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών, αλλά και το κλείσιμο του στόλου των λιγνιτικών σταθμών.

Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε σε απότομη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αύξησαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο μπλοκ και εκθέτουν ευπάθειες στα ενεργειακά συστήματα.

Το 2022, η τσεχική καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 78,8 terawatthours, μειωμένη κατά 0,7% σε ετήσια βάση, ξεπέρασε την κατανάλωση 60,4 terawatthours η οποία ήταν μειωμένη κατά 3,9%, σύμφωνα με στοιχεία της τσεχικής υπηρεσίας εποπτείας ενέργειας.

Σενάρια

Στην ετήσια μελέτη της, η CEPS παρουσίασε τέσσερα σενάρια: βασικό, συντηρητικό, προοδευτικό, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
«Τα σενάρια Προοδευτικής και Απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές δείχνουν ότι από το 2030, η Τσεχική Δημοκρατία θα βρίσκεται σε κίνδυνο εισαγωγών και θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από πλεονασματικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία», ανέφερε η CEPS.

Το προοδευτικό σενάριο περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2033, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση, και μια «πιο φιλόδοξη» συγκέντρωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το σενάριο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα έβλεπε μια ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030.

Οι εισαγωγές μπορεί να μην είναι απαραίτητες σε ένα σενάριο όπου τα εργοστάσια άνθρακα θα λειτουργούν περισσότερο από το 2033 - αλλά αυτό θα απαιτούσε αλλαγή πολιτικής.

Οι διαδοχικές τσεχικές κυβερνήσεις προετοιμάζουν την κατασκευή νέων πυρηνικών πηγών, αλλά η χώρα δεν έχει ακόμη επιλέξει ανάδοχο ακόμη και για την πρώτη νέα μονάδα.

Η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας CEZ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γαλλική EDF , την KHNP της Νότιας Κορέας και τον αμερικανοκαναδικό όμιλο Westinghouse Electric για να επιλέξουν τον κατασκευαστή της νέας μονάδας 1.200 μεγαβάτ στο εργαστάσιο πυρηνικής παραγωγής ενέργεις Dukovany έως το 2036 και πιθανώς ακόμη τρεις.

Η CEZ σχεδιάζει επίσης αρκετούς μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες στις τοποθεσίες των εργοστασίων άνθρακα που πρόκειται να παροπλιστούν, με στόχο να ανοίξει τον πρώτο το 2032 και, όπως άλλοι επενδυτές, να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης