Ενέργεια

PetroChina: Νεφελώδεις οι προοπτικές LNG της Κίνας για το 2023 - Η ζήτηση θα αυξηθεί

PetroChina: Νεφελώδεις οι προοπτικές LNG της Κίνας για το 2023 - Η ζήτηση θα αυξηθεί
Oι εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν σχεδόν 20% σε 63,4 εκατομμύρια τόνους πέρυσι

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί φέτος καθώς η οικονομία ανακάμπτει, σημειώνει ανώτατο στέλεχος της PetroChina. Οι εισαγωγές LNG θα εξαρτηθούν από τις τιμές spot, συμπλήρωσε.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, οι εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν σχεδόν 20% σε 63,4 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να περάσει στην πρώτη θέση, δεδομένου ότι στην Κίνα τα μέτρα λόγω Covid και οι υψηλές τιμές spot έπληξαν τη ζήτηση.

«Αναμένουμε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα επιστρέψει σε υγιή επίπεδα φέτος σε σύγκριση με το 2022» δήλωσε στο Reuters ο Yaoyu Zhang, γενικός διευθυντής παγκόσμιου LNG της PetroChina International στο περιθώριο ενεργειακής διάσκεψης στο Τόκιο.

Η φαινομενική κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας ήταν 366,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, μειωμένη κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας.

Οι εκτιμήσεις για το 2023 και η σχέση με τη Ρωσία

Η PetroChina είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου της χώρας. Το LNG χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και τις εισαγωγές μέσω αγωγών. Αν και ο Zhang παρέμεινε επιφυλακτικός με τις προβλέψεις, θεωρεί ότι η εγχώρια ζήτηση LNG θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% φέτος. «Εάν οι τιμές spot LNG παραμείνουν υψηλές όπως πέρυσι, δεν περιμένουμε γρήγορη ανάκαμψη των αγορών LNG στην Κίνα» είπε.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι μια από τις βασικές πηγές προμήθειας αγωγών και LNG στην Κίνα. Οι χώρες παραμένουν στενοί σύμμαχοι παρά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι. Το Πεκίνο απέφυγε να χαρακτηρίσει τη στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας εισβολή. Ο Zhang σημείωσε ότι η PetroChina, μέσω της CNPC (είναι εταίρος στα έργα Yamal LNG και Arctic LNG 2 στη Ρωσία) και αγοράζει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού.

Τέλος, η Ρωσία θέλει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω νέων οδών, πιο πολύ από ποτέ, την ώρα που η Δύση κάνει προσπάθειες πλήρους απεξάρτησης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης