Ενέργεια

Γερμανία: Το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 109% πέρυσι παρά τη μείωση των αγορών

Γερμανία: Το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 109% πέρυσι παρά τη μείωση των αγορών

Ο λογαρισμός εισαγωγών αυξήθηκε στα 74,0 δισεκατομμύρια ευρώ από 35,4 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα

 

Το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου της Γερμανίας υπερδιπλασιάστηκε το 2022, παρά το γεγονός ότι οι όγκοι μειώθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών (BAFA).

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας και ώθησε τη Γερμανία να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική προμήθεια, επιβάλλοντας παράλληλα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης.

Τιμές

Ο λογαριασμός εισαγωγών της Γερμανίας αυξήθηκε στα 74,0 δισεκατομμύρια ευρώ από 35,4 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BAFA.
Ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε στα 3.524.126 TJ, που ισοδυναμούν με 100,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), από 5.008.943 TJ ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέση τιμή που καταβλήθηκε στα σύνορα εκτινάχθηκε 197,3% στα 21.007,58 ευρώ ανά τερατζουλ (TJ).

Η μέση τιμή εισαγωγής τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 26.050,71 ευρώ/TJ, που ισοδυναμεί με 9,38 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh) αυξημένη κατά 74% σε σχέση με πέρυσι.

Το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream I από τη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο ενίσχυσε το κυνήγι της Γερμανίας για εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική ενέργεια.

Σε απάντηση, η Γερμανία αγόρασε περισσότερο φυσικό αέριο από ευρωπαίους γείτονες και αναζήτησε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ ο ήπιος καιρός βοήθησε στη μείωση της ζήτησης.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών και οι ανησυχίες για την προσφορά στη Γερμανία έχουν συμβάλει στον πληθωρισμό και έχουν πυροδοτήσει φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης