Αναλύσεις

Ανησυχία για εμπλοκη στην αξιολόγηση - Η κυβέρνηση διαφυλάσσει ταμειακά διαθέσιμα και αναζητά νέα ρευστότητα για τον Ιούλιο

Ανησυχία για εμπλοκη στην αξιολόγηση - Η κυβέρνηση διαφυλάσσει ταμειακά διαθέσιμα και αναζητά νέα ρευστότητα για τον Ιούλιο
Tο σενάριο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) σβήνει σταδιακά από τον χάρτη της διαπραγμάτευσης και γίνεται κουκκίδα όσο πλησιάζουμε προς το Eurogroup της 20ής Μαρτίου
Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ρευστότητα» έχει στήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τα ταμειακά διαθέσιμα στην περίπτωση που το αδιέξοδο με τη δεύτερη αξιολόγηση διαιωνισθεί και η χώρα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της.
Με το σενάριο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) να σβήνει σταδιακά από τον χάρτη της διαπραγμάτευσης και να γίνεται κουκκίδα όσο πλησιάζουμε προς το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις με τις κρατικές δαπάνες εκτιμώντας ότι αυτές θα πρέπει να μοιράζονται με μεγαλύτερη φειδώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρώτο κιόλας δίμηνο του έτους οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό η υστέρηση φτάνει στα 1,031 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ακόμη ότι τα έσοδα μπορεί να πήγαν καλά, ωστόσο έχουν χάσει σημαντικό μέρος της δυναμικής που είχαν μέχρι πρόσφατα χτυπώντας ένα πρώτο καμπανάκι εισπρακτικής κόπωσης.
Πιο συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,981 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου με τις εισπράξεις να είναι υψηλότερες κατά 409 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Κεντρικός αγωγός που βοήθησε σε αυτή την υπέρβαση ήταν το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και όχι οι αυξημένες φορολογικές εισπράξεις όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τον Φεβρουάριο εισπράχθηκε μέρισμα 734 εκατ. ευρώ από την ΤτΕ το οποίο είναι αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Χάρη στη «δίαιτα» των δαπανών και το μέρισμα της ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε στα 2,123 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017. Βέβαια το ποσό του πλεονάσματος μπορεί να είναι υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο (846 εκατ. ευρώ), από την άλλη όμως είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του περσινού διαστήματος (2,853 δισ. ευρώ).
Μπορεί ένα τέτοιο πλεόνασμα να εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας ευκολότερη τη βάσανο της δεύτερης αξιολόγησης, αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης φέρνει πιο κοντά τη χρεοκοπία

Από τον εφιάλτη με τα επιπλέον μέτρα των δανειστών το οικονομικό επιτελείο πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της κάλυψης των δανειακών της υποχρεώσεων.
Οσο καθυστερεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 6,1 δισ. ευρώ τόσο πιο κοντά στη χρεοκοπία θα έρχεται η χώρα.
Επειτα από ένα χαλαρό πρώτο τρίμηνο πληρωμών ο Απρίλιος μπαίνει δυναμικά.
Στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και αποτελεί τον πρώτο κάβο για την κυβέρνηση πριν από τον μεγάλο του καλοκαιριού.
Στη συνέχεια η δανειακή υποχρέωση υποχωρεί για ένα δίμηνο, αλλά από τον Ιούλιο αυξάνει κατακόρυφα εξαιτίας του μεγάλου όγκου των υποχρεώσεων.
Τον συγκεκριμένο μήνα λήγουν κατά σειρά ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές, τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα τις θυμάται για πολύ ακόμη εξαιτίας των «αλμυρών» επιτοκίων που κατέβαλε στους γύπες των χρηματαγορών η χώρα.
Πρόκειται για το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,86 δισ. ευρώ, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Ο «μεγάλος χορός» των λήξεων ολοκληρώνεται στις 17 Αυγούστου με τη δόση των 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης