Ενέργεια

Ικανοποίηση σε υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ από τα 320 εκατ ευρώ της State Grid για τον ΑΔΜΗΕ

Ικανοποίηση σε υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ από τα 320 εκατ ευρώ της State Grid για τον ΑΔΜΗΕ
Αποδίδει το "μοντέλο Σκουρλέτη" για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. 
Η κινεζική State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ όπως όλα δείχνουν θα είναι ο προτιμητέος επενδυτής και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και να επικυρωθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης στις 24 Νοεμβρίου. 
Το ύψος του τιμήματος αποτέλεσε θετική έκπληξη, αφού οι εκτιμήσεις για το ποσό στο οποίο θα μπορούσε να ανέλθει δεν ξεπερνούσαν τα 200-250 εκατ. ευρώ, με βάση προηγούμενη αποτίμηση που καθόριζε την αξία του ΑΔΜΗΕ στα 917 εκατ ευρώ. 
Βεβαίως η ΔΕΗ δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα της νέας μελέτης αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ, αλλά η σύγκριση του τιμήματος που προσφέρουν οι Κινέζοι με την προσφορά που είχε καταθέσει η ιταλική TERNA στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι καταλυτική. 
Η ιταλική εταιρία της οποίας η σημερινή προσφορά δεν ανακοινώθηκε μεν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή των Κινέζων, στον προηγούμενο διαγωνισμό, είχε προσφέρει 600 εκατ. ευρώ για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που προσέφεραν οι Κινέζοι είναι «καθαρό», δηλαδή η προσφορά τους δεν περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που το απομειώνουν. 

Πετυχαίνει το "μοντέλο Σκουρλέτη" για τις ιδιωτικοποιήσεις 

Με βάση αυτά τα δεδομένα διάχυτη είναι η ικανοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού μέχρι στιγμής εξελίσσεται με επιτυχία το "μοντέλο Σκουρλέτη" για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Ένα μοντέλο που ήταν ταυτόχρονα πολιτικό, αλλά και οικονομικό στοίχημα, για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος προχώρησε στην ακύρωση του Νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε την πώληση 66% του ΑΔΜΗΕ και συμφώνησε με τους δανειστές την διατήρηση του 51% των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο και την πώληση μόνο του 24% σε στρατηγικό επενδυτή. 
Μάλιστα για να επιτευχθεί ο στόχος διαμορφώθηκε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, ανταλλαγών πακέτων μετοχών, δημιουργίας εταιριών συμμετοχών και αυξήσεων-μειώσεων μετοχικού κεφαλαίου, η οποία με βάση τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο του 2017. 
Ενδεικτικός άλλωστε των αμφισβητήσεων που διατυπώθηκαν για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και για τις προοπτικές επιτυχίας ενός διαγωνισμού που θα διέθετε μόνο το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, ήταν ο όρος που συμπεριελήφθη στη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, ότι δηλαδή εφόσον δεν επιτύχει ο διαγωνισμός και μάλιστα έως το τέλος Οκτωβρίου,  η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ. 

Χαμόγελα και στη ΔΕΗ 

Έτσι ο κ. Σκουρλέτης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, καθώς φαίνεται να αποδίδει το εναλλακτικό σχέδιο του για τις ιδιωτικοποιήσεις. 
Εξίσου ευχαριστημένη είναι και η διοίκηση της ΔΕΗ για δυο λόγους.
Πρώτον για το ύψος του τιμήματος που θα εισπράξει από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ και δεύτερον διότι φαίνεται ότι αποδίδει ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης με τους Κινέζους. 
Μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την CMEC για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Φλώρινας, αλλά και τη στρατηγική συμφωνία με την ίδια εταιρία για κοινές επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας το κινεζικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα επισφραγίζεται και με την προσφορά της State Greed για τον ΑΔΜΗΕ. 
Όλα δείχνουν την ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία προγεφυρώματος στην Ελλάδα με στόχο την ευρύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και όπως σημειώνουν ήδη στη ΔΕΗ αυτός ο σχεδιασμός «δένει» με τις ανάγκες αλλά και τα σχέδια της ελληνικής επιχείρησης που αναζητεί διέξοδο στο εξωτερικό και έχει ανάγκη κεφάλαια για την πραγματοποίηση επενδύσεων.  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης