Ενέργεια

EIA: Μεγάλη άνοδος στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ - Ανάκαμψη λόγω Κίνας

EIA: Μεγάλη άνοδος στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ - Ανάκαμψη λόγω Κίνας

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 16,3 εκατ. βαρέλια στο υψηλό του 2021

 

UPD (10.05): Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στην κορυφαία καταναλωτή πετρελαίου Κίνα αντιστάθμισαν τις απώλειες που προέκυψαν από την ισχύ του δολαρίου και τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2023, αυξημένη κατά 100.000 bpd από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα σε ρεκόρ 101,9 εκατομμύρια bpd, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει 900.000 bpd από την αύξηση.

Η Κίνα θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2023 μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19.

Aύξηση των αποθεμάτων

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 16,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 471,4 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Αναλυτές της Commonwealth Bank επεσήμαναν σε σημείωμα ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα προσπαθήσει να ενισχύσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ρωσική παραγωγή.

Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα βαρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ να ενισχύσουν την παραγωγή όχι μόνο για να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη ρωσική παραγωγή, αλλά και για να καλύψουν οποιαδήποτε σταδιακή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Νωρίτερα,

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% την Τετάρτη λόγω πολύ μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 16,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 471,4 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από την αύξηση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών που προέβλεπαν οι αναλυτές και την αύξηση κατά 10,5 εκατομμύρια βαρέλια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), ενός βιομηχανικού εμπορικού ομίλου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια ασυνήθιστα μεγάλη προσαρμογή της προσφοράς αργού πετρελαίου στα στοιχεία της ΕΙΑ συνέβαλε στην υπερμεγέθη άνοδο.

"Είναι το χειρότερο είδος κατασκευής που μπορείς να έχεις. Όλα έχουν να κάνουν με τον .... αριθμό προσαρμογής. Δεν υπάρχει καμία λύση", δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.

Περί τις 19:30 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 1,6% στα 84,23 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε απώλειες 2% στα 77,48 δολ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και οι παρατηρήσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που έχουν εκληφθεί ως ενδείξεις ότι τα επιτόκια θα ανεβαίνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βαρύνουν επίσης την αγορά.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν την Τρίτη ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να διατηρήσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων για να ξεπεράσει τον πληθωρισμό και πρότειναν ότι οι πιέσεις τιμών που προκαλούνται από μια καυτή αγορά εργασίας θα μπορούσαν να ωθήσουν το κόστος δανεισμού υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Στρατηγικά αποθέματα

Πτωτική πίεση στο αργό προκάλεσε και η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλούσαν 26 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων δεκαετιών.

Στήριξη προσέφερε η έκθεση της Τετάρτης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η οποία αύξησε τις προβλέψεις της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 και εκτιμούσε ότι η συγκρατημένη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο.

Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλους προμηθευτές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) παραγωγής από τη Ρωσία, θα κλείσει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης των θαλάσσιων εισαγωγών και τοανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά (G7).

Την Τρίτη ο ΟΠΕΚ αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και έδειξε μια πιο σφιχτή αγορά το 2023.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης