Ενέργεια

Στο 1,163 δισ ο προϋπολογισμός για τους Έξυπνους Μετρητές - Δεν έχει οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση, αναγκαία η επιτάχυνση του έργου

Στο 1,163 δισ ο προϋπολογισμός για τους Έξυπνους Μετρητές - Δεν έχει οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση, αναγκαία η επιτάχυνση του έργου
Ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί το έργο έως το 2030 αλλά και έως τότε οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνουν λογαριασμούς με κατανάλωση που υπολογίζεται κατά προσέγγιση

Στο 1,163 δις ευρώ προϋπολογίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ το κόστος του έργου της εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» στο σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών χαμηλής τάσης. Ένα έργο που περιλαμβάνεται για μια ακόμη φορά στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2022-2026 του Διαχειριστή, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, αλλά συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς χελώνας.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ η αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών, με «έξυπνα» συστήματα τηλεμέτρησης θα έχει ολοκληρωθεί το 2030, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει ούτε καν ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου. Το 2023 προβλέπεται να δαπανηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ και όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα που αφορά την περίοδο 2022-2026, αλλά δόθηκε σε διαβούλευση στις αρχές του 2023, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το έργο διεκδίκησαν επτά επιχειρηματικά σχήματα εκ των οποίων τέσσερα πέρασαν στη δεύτερη φάση. Πρόκειται για:
Την ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
Την ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
Την σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
Την ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.


Κομβικό έργο για την εξοικονόμηση

Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πλέον πολύπαθο έργο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η αναγκαιότητα του οποίου έχει καταστεί απολύτως επιτακτική λόγω και της ενεργειακής κρίσης.  Βεβαίως ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί το έργο έως το 2030 αλλά και έως τότε οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνουν λογαριασμούς με κατανάλωση που υπολογίζεται κατά προσέγγιση και μετά από μετρήσεις που γίνονται ανά τετράμηνο. Παράλληλα θα καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια ώστε να ανταμειφθούν, με χαμηλότερα τιμολόγια ή με αυξημένες επιδοτήσεις όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν πράγματι έχουν επιτύχει ή όχι εξοικονόμηση που επεδίωκαν.
Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ζητεί από τα κράτη μέλη την υιοθέτηση συστήματα ανταμοιβών ή ποινών ώστε να καθοδηγούνται στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εξοικονόμησης.

Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ στους σχεδιασμούς προβλέπει ότι το έργο της αντικατάστασης των μετρητών θα αντλήσει το 2024 περίπου 120 εκατ ευρώ, το 2025 170,63 εκατ. ευρώ και το 2026 180 εκατ ευρώ.
Άγνωστό παραμένει εξάλλου από που θα πληρωθεί το έργο αφού όπως αναφέρει ο ΔΕΗΗΔΕ στο Σχέδιο Ανάπτυξης, απλά έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης είναι άγνωστο τι θα καταβάλει το Macquarie που κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο, προβλέπεται από την αρχική σύμβαση απόκτησης του 49%, ότι θα λαμβάνει υψηλά συγκριτικά ποσοστά μερισμάτων.
Το έργο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών για καταναλωτές χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων 5,2 εκατ. μονοφασικοί και 2,1 εκατ. τριφασικοί, καθώς και την ένταξη τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξυλωνθούν οι υφιστάμενοι μετρητές


Οι ωφέλειες

Μεταξύ των ωφελειών από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών όπως αναφέρει ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό τη μετατόπιση ζήτησης από ώρες αιχμής σε ώρες χαμηλής ζήτησης και άρα χαμηλού κόστους. Η κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή κλπ. Και όλα αυτά σε μια αγορά που ήδη βράζει και το «τρένο» της τηλεμέτρησης έχει χαθεί.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο της τηλεμέτρησης των εγκατεστημένων στο Δικτύου ηλεκτρονικών μετρητών, ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί Κεντρικά Συστήματα Τηλεμέτρησης ΧΤ & ΜΤ στα οποία έχουν ενταχθεί:

  1. 053 μετρητές σε Πελάτες ΜΤ, εκ των οποίων οι 10.869 είναι Καταναλωτές ΜΤ, οι 5.657 είναι Παραγωγοί ΜΤ, οι 3.290 είναι ενδιάμεσοι μετρητές σε παροχές ΜΤ και οι 227 είναι Αυτοπαραγωγοί σε παροχές ΜΤ.
  2. 393 μετρητές Μεγάλων Πελατών ΧΤ ισχύος 85 kVA, 135 kVA και 250 kVA (παροχές Νο 5, 6 και 7 αντίστοιχα), εκ των οποίων οι 57.386 είναι Καταναλωτές, οι 8.643 είναι Παραγωγοί, οι 1.000 είναι Αυτοπαραγωγοί, οι 364 είναι Φ/Β Στέγης και οι 5.212 είναι μετρητές παροχών μικρότερης ισχύος από 85KVA.
  3. 396 έξυπνοι μετρητές (παροχές 0, 1, 2, 3) εκ των οποίων 62.625 είναι Καταναλωτές, 579 είναι Παραγωγοί, 144 είναι Αυτοπαραγωγοί και 48 είναι Φ/Β Προγράμματος Στέγης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης