Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι ΗΠΑ «σφύριξαν» την έναρξη της κούρσας εξοπλισμών καθαρής τεχνολογίας

Οι ΗΠΑ «σφύριξαν» την έναρξη της κούρσας εξοπλισμών καθαρής τεχνολογίας
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, μπορεί να σώσει τον πλανήτη, διερωτάται το Bloomberg
Η κινητοποίηση των ΗΠΑ στο θέμα περιβάλλον, μπορεί να έγινε αργά, όμως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα κίνητρα, είναι σαν να περνάει το «Παιχνίδι: Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» σε άλλο επίπεδο, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό και εκκινώντας μια κούρσα εξοπλισμών καθαρής τεχνολογίας.
Η συζήτηση για την καθαρή τεχνολογία κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του Νταβός αυτή την εβδομάδα, προκάλεσε «διπλωματικές γκρίνιες» από τη Γερμανία ενώ έβαλε σε σκέψεις τους Ευρωπαίους νομοθέτες, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg Green.
Το ιστορικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι στις ΗΠΑ για το κλίμα, άνοιξε μια νέα εποχή στη γεωπολιτική, έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο ανταγωνισμό για την ανάπτυξη τεχνολογιών διάσωσης του πλανήτη.

ΗΠΑ: Από ουραγοί... πρωτοπόροι

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην κορυφή όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προστέθηκαν στην ατμόσφαιρα από τη βιομηχανική επανάσταση, αλλά παραμένουν πίσω στη μείωση της εξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Παρά το όνομά του, ο Nόμος για τη Mείωση του Πληθωρισμού του προέδρου Joe Biden, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, έχει στόχο να αλλάξει γρήγορα το παραπάνω καθεστώς της καθυστέρησης.
Το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας και η άνευ προηγουμένου κλίμακα των επιδοτήσεων που προσφέρει ο IRA για την ανάπτυξη πράσινων βιομηχανιών αναγκάζουν, ωστόσο, τους ευρωπαίους νομοθέτες να απαντήσουν καθώς οι επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι η ήπειρος μπορεί να χάσει επενδύσεις.

Καθώς οι αριθμοί των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει, αξιωματούχοι από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen μέχρι τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν βιομηχανικά νομοσχέδια σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε κράτος μέλος που να ταιριάξουν με τα κίνητρα που δίνει η σύμμαχος χώρας.
«Για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με προσφορές και κίνητρα», δήλωσε η Von der Leyen σε ομιλία της στο Νταβός.
«Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της ΕΕ».

Αλλαγή στην γεωπολιτική του κλίματος 

Οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη γεωπολιτική του κλίματος, μια σφαίρα στην οποία οι Ευρωπαίοι ήταν πρωτοπόροι στην περιβαλλοντική δράση και ρύθμιση.
Ενώ οι συζητήσεις στις ετήσιες συνεδριάσεις της COP των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν να απαιτούν από όλες τις χώρες να συνεργάζονται για παγκόσμιες στρατηγικές, στόχους και χρηματοδότηση, οι επενδύσεις των ΗΠΑ στις κλιματικές τεχνολογίες αναγκάζουν τις παγκόσμιες δυνάμεις να ανταγωνιστούν όσον αφορά την ευρηματικότητα και την ανάπτυξη λύσεων που στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Γη.

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας κούρσας εξοπλισμών καθαρής τεχνολογίας», δήλωσε ο David Victor, καθηγητής καινοτομίας και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Μερικές φορές ένας αγώνας εξοπλισμών μπορεί να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου οι επενδύσεις των ΗΠΑ σημαίνουν ότι η Ευρώπη χάνει, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.
Εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορέσουν να συνεργαστούν για να επιτρέψουν στις βιομηχανίες τους πρόσβαση η μία στις αγορές του άλλου, είπε ο Victor, τότε οι επενδύσεις που γίνονται σε τεχνολογίες θα είναι σε θέση να αποφέρουν περισσότερα οφέλη.

Αυτό το είδος συνεργασίας είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης.

Αν και είναι πίσω στις δράσεις, οι ΗΠΑ έχουν ήδη το πλεονέκτημα όσον αφορά την κλιματική τεχνολογία.
Οι ΗΠΑ είναι μια μεγαλύτερη αγορά με μεγαλύτερη κανονιστική συνέπεια και προσφέρουν λιγότερα εμπόδια στην είσοδο και την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών — καθώς και περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά, αποτελείται από 27 ανεξάρτητες χώρες.

«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι κατακερματισμένη», δήλωσε ο Hans Kobler, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της Energy Impact Partners, ενός ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο "υπάρχει ένας μεγάλος θόρυβος για τις παγκόσμιες κλιματικές τεχνολογίες που έρχονται στις ΗΠΑ".

Παρόλο που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταλαβαίνουν πώς να διαχειριστούν αυτόν τον νέο ανταγωνισμό, και οι δύο έχουν έναν μεγαλύτερο αντίπαλο στην Κίνα.
Σχεδόν σε κάθε πράσινη τεχνολογία, η Κίνα έχει το προβάδισμα.
Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμη και ηλεκτρολυτών που παράγουν υδρογόνο.

Αντίβαρο στην... Κίνα

Τα κίνητρα που περιέχονται στον IRA έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν τον ρόλο της Κίνας ως φορέας και αγωγός καθαρής τεχνολογίας και να προσπαθήσουν να σπάσουν τους κρίκους στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.
Για τους αναδυόμενους παίκτες σε βιομηχανίες κλιματικής τεχνολογίας που θέλουν επίσης να γίνουν εξαγωγικές δυνάμεις —όπως η Ινδία— υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις στον ορίζοντα.

«Ανησυχώ για τις νησίδες διαφορετικών νομοθετικών ρυθμίσεων», δήλωσε ο Arunabha Ghosh, διευθύνων σύμβουλος του ινδικού think tank Council on Energy, Environment and Water.
Εάν κάθε περιοχή έχει κίνητρα για πράσινες τεχνολογίες που συνδέονται με τα δικά της πρότυπα, οι εταιρείες θα δυσκολευτούν να αναπτυχθούν γρήγορα, είπε.
Καθώς οι κλιματικές λύσεις προσελκύουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, αγγίζουν συνεχώς διευρυνόμενες περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας και δελεάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν τριβές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις δυνάμεις βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία.
Γι' αυτό, παρά τις προκλήσεις που θα φέρει μια εποχή ανταγωνισμού, οι πλούσιοι και ισχυροί στη συνάντηση του Νταβός καλωσόρισαν τις αυξημένες επενδύσεις σε ένα πράσινο μέλλον.

«Το να έχεις έναν ανταγωνισμό για να οδηγείς τα πράγματα πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη κλίμακα δεν είναι κακό», είπε η Jennifer Morgan, απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα, σε συνέντευξή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.
"Είναι κάπως σαν... Game On."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης