Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κέρδη 1,2 δισεκ. δολάρια για το Η.Β. από ετήσια μισθώματα υπεράκτιων αιολικών

Κέρδη 1,2 δισεκ. δολάρια για το Η.Β. από ετήσια μισθώματα υπεράκτιων αιολικών
Μακροπρόθεσμα, αυτά τα οικόπεδα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε περίπου επτά εκατομμύρια σπίτια.
Η Crown Estate του Ηνωμένου Βασιλείου σύναψε συμφωνίες για μισθώσεις έξι νέων υπεράκτιων αιολικών οικοπέδων ως μέρος του τέταρτου γύρου μίσθωσης της χώρας.
Τα ετήσια μισθώματα που προκύπτουν μέσω δημοπρασιών των έργων θα παρέχουν 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μετά από παρόμοια ρεκόρ στις ΗΠΑ από τη δημοπρασία του 2022 για τις μισθώσεις στο New York Bight.

Που βρίσκονται, ποιοι πλειοδότησαν

Η Crown Estate* ξεκίνησε τη διαδικασία δημοπρατήσεων τον Αύγουστο του 2022.
Τρία από τα έξι έργα που προσφέρονται βρίσκονται στα ανοιχτά της Βόρειας Ουαλίας και στις ακτές Cumbria και Lancashire, ενώ τα άλλα τρία βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα.

Η Crown Estate εκτιμά ότι οι τοποθεσίες θα μπορούσαν να παρέχουν επιπλέον 8 GW παραγωγής ενέργειας, ανεβάζοντας τα συνολικά δικαιώματα που απονέμονται από την Crown Estate σε 41 GW ικανότητας υπεράκτιας παραγωγής.
Οι έξι συμφωνίες μισθώσεων υπεγράφησαν από εταιρίες ηγέτες του κλάδου.

Μεταξύ αυτών οι TotalEnergies, BP, RWE, Corio Generagion, EnBW, Cobra IS και Flotation Energy.
Η Crown Estate θα δημιουργήσει μια ομάδα καθοδήγησης για καθεμία από τις προστατευόμενες τοποθεσίες, αποτελούμενη από κυβερνητικούς, θεσμικούς φορείς για την διατήρηση του περιβάλλοντος και τους αντίστοιχους φορείς των έργων, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των λεπτομερών σχεδίων.

Η διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τις Συμφωνίες Μίσθωσης, η Crown Estate λαμβάνει  ένα ετήσιο μίσθωμα από κάθε πλειοδότη του έργου, μέχρι να είναι έτοιμος να συνάψει μίσθωση και για τον βυθό.
Το ποσό του μισθώματος καθορίζεται  από τους ίδιους τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη του έργου, μέσω μιας διαδικασίας διαγωνισμών στην ανοιχτή αγορά για να διασφαλιστεί η ορθή και εύλογη αποζημίωση της αξίας των δικαιωμάτων του βυθού.

Η συνολική δέσμευση και στα έξι έργα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες ετησίως, ή 1,24 δισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο θεωρείται ένα σημαντικό «απροσδόκητο» κέρδος για το Ηνωμένο Βασίλειο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες.

Για την Crown Estate ο βυθός είναι ένα πολύτιμο εθνικό αγαθό και μέσω του Γύρου 4, έχει εξασφαλιστεί σημαντική αξία αποζημίωσης, προς όφελος του έθνους.
Μακροπρόθεσμα, αυτά τα οικόπεδα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε περίπου επτά εκατομμύρια σπίτια.

Η διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης είναι για δέκα έτη κατ' ανώτατο όριο.

Οι επιτυχόντες πλειοδότες έχουν δεσμευτεί για τουλάχιστον τρία έτη πληρωμών προαίρεσης με τη σύναψη της Συμφωνίας Μίσθωσης. Οι πληρωμές προαίρεσης μειώνονται καθώς ένα έργο μεταβαίνει σε μίσθωση ή μισθώσεις και παύουν όταν χορηγηθεί μίσθωση για τη μέγιστη χωρητικότητα/ολόκληρο το site, οπότε οι προγραμματιστές θα προχωρήσουν στην πληρωμή ενοικίου.

Η επιτυχία αυτού του γύρου έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα δημοσίων σχέσεων για τη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια, καθώς τα χρήματα από τα μισθώματα θα συμβάλουν στα καθαρά κέρδη εσόδων της Crown Estate, το 100% του οποίου καταβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών της HM.
Ένα ποσοστό του, επί του παρόντος 25%, χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της βασιλικής οικογένειας.
Το BBC αναφέρει ότι ο Βασιλικός Οίκος (Sovereign Grant) έλαβε από την The Crown Estate 86,3 εκατομμύρια λίρες το 2022.

Ο βασιλιάς Κάρολος εξέδωσε μια δήλωση σήμερα Παρασκευή 20/1 αναγνωρίζοντας την επιτυχία του νέου γύρου μισθώσεων, ενώ ζήτησε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για το «ευρύτερο δημόσιο καλό», αντί για τη βασιλική οικογένεια.
Σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, υπό το πρίσμα του «απροσδόκητου ενεργειακού κέρδους», ο βασιλιάς ζητά μείωση του ποσοστού, το οποίο είναι ήδη υπό εξέταση, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της επιχορήγησης.
*Σημ.: Η The Crown Estate είναι μια ανεξάρτητα διοικούμενη, εμπορική επιχείρηση, που περιλαμβάνει όλη συλλογή γαιών, περιοχών εκμετάλλευσης στην επικράτεια και υπεράκτια που ανήκουν στον Βρετανό μονάρχη με ένα ιδιαίτερο καθεστώς, αφού δεν αποτελεί ούτε κρατική ιδιοκτησία ούτε μέρος της ιδιωτικής περιουσίας του μονάρχη. Τα έσοδά της πηγαίνουν κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών και ένα ποσοστό μετά αποδίδεται στον μονάρχη

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης