Περιβάλλον

Al Jaber (COP28): Ο κόσμος είναι «εκτός τροχιάς» για τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού

Al Jaber (COP28): Ο κόσμος είναι «εκτός τροχιάς» για τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Συνόδου υπόσχεται «COP of action» και επισημαίνει τον πρωτοποριακό ρόλο της Masdar εν μέσω διχασμένων απόψεων σχετικά με το διορισμό του σύμφωνα με δημοσίευμα του Recharge

Ο κόσμος κινείται «εκτός τροχιάς» για να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους που τέθηκαν στο Παρίσι το 2015, προειδοποίησε ο Σουλτάνος Ahmed Al Jaber, πρόεδρος της επόμενης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ COP28 στην πρώτη του ομιλία από τότε που ανέλαβε το αξίωμα.

Ο Al Jaber – ο διορισμός του οποίου προκάλεσε διαμάχες λόγω του ρόλου του ως Διευθύνοντος Συμβούλου του πετρελαϊκού ομίλου Adnoc του Άμπου Ντάμπι – δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα τέλη του τρέχοντος έτους θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιήσει «απογραφή» της προόδου που σημειώθηκε από την ιστορική COP21 στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να μάθουμε τι θα πει», είπε ο Al Jaber, υπουργός βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ, στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Φόρουμ του Ατλαντικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι.

«Είμαστε πολύ εκτός τροχιάς», είπε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος παίζει «να καλύψει τη διαφορά» στις προσπάθειες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τον εμβληματικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Al Jaber υποσχέθηκε ότι τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν μια «COP δράσης» και είπε ότι θέλει να δει τον τριπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και τον διπλασιασμό της παραγωγής υδρογόνου «χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Σημειώνεται ότι ο Al Jaber είχε επαφές με και με τις ελληνικές εταιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Αμφισβήτηση διορισμού

Ο διορισμός του Al Jaber ως πρόεδρου της COP28 αμφισβητήθηκε από ορισμένους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, με ισχυρισμούς ότι ο ρόλος του ως επικεφαλής της Adnoc αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων με τους στόχους της συνόδου κορυφής.

Το Climate Action Network International ισχυρίστηκε ότι η κίνηση «ισοδυναμεί με πλήρη "κάλυψη" των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα από μια εθνική εταιρεία πετρελαίου».

Αλλά άλλοι, όπως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα και ο βετεράνος ακτιβιστής των Πρασίνων John Kerry, επαίνεσαν τον διορισμό, λέγοντας ότι ο Al Jaber είναι ένας «έμπειρος διπλωμάτης και επιχειρηματίας», ένας «μοναδικός συνδυασμός [που] θα βοηθήσει να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι ενδιαφερόμενοι στο τραπέζι για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και σε κλίμακα».

Ο Al Jaber στην ομιλία του επεσήμανε τον πρωτοποριακό ρόλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, Masdar, την οποία ίδρυσε και εξακολουθεί να προεδρεύει, μια εταιρεία που είπε ότι αντιπροσώπευε μια πρώιμη «τολμηρή και προληπτική κίνηση» για την υποστήριξη της πράσινης ανάπτυξης.

Η Masdar – η οποία έχει σχέδια σε κάθε πτυχή της ενεργειακής μετάβασης από την υπεράκτια αιολική ενέργεια στα φωτοβολταϊκά και το πράσινο υδρογόνο – θέλει να έχει δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας 100 GW έως το 2030, μεταξύ των πιο φιλόδοξων στόχων παγκοσμίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης