Ενέργεια

Σε υψηλά επίπεδα οι εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου - Αυξημένες κατά 42.000 bpd τον Δεκέμβριο

Σε υψηλά επίπεδα οι εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου - Αυξημένες κατά 42.000 bpd τον Δεκέμβριο
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν νέα υψηλά τους τελευταίους δύο μήνες του 2022 και ξεκινούν δυναμικά το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, με πιο ενισχυμένες αποστολές προς την Κίνα και τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά τη θητεία του διαδόχου του προέδρου Joe Biden, ο οποίος είχε προσπαθήσει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία, και έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ο σύμβουλος ενέργειας της SVB International δήλωσε ότι οι εξαγωγές αργού του Ιράν τον Δεκέμβριο ήταν κατά μέσο όρο 1,137 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αυξημένες κατά 42.000 bpd από τον Νοέμβριο και το υψηλότερο ποσοστό για το 2022 που έχει αναφέρει η SVB με βάση εκτιμήσεις που δόθηκαν νωρίτερα.

Η Consultant Petro-Logistics, η οποία παρακολουθεί την προσφορά πετρελαίου, δήλωσε ότι παρατηρεί επίσης μια ανοδική τάση στις εξαγωγές ιρανικού αργού, οι οποίες, κατά την άποψή της, τον Δεκέμβριο έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019. Η Kpler, μια εταιρεία πληροφοριών δεδομένων, έθεσε τις εξαγωγές ιρανικού αργού σε 1,23 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2022 και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του Απριλίου 2019 στα 1,27 εκατομμύρια bpd, αν και υποχώρησαν σε λίγο κάτω από το 1 εκατομμύριο bpd τον Δεκέμβριο.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράν βασίζεται σε ακόμη υψηλότερες αποστολές 1,4 εκατομμυρίων bpd, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν. Για να αποφευχθούν οι κυρώσεις, οι περισσότερες από τις εξαγωγές αργού του Ιράν προς την Κίνα μετονομάζονται ως αργό από άλλες χώρες, σύμφωνα με αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της FGE. Το Ιράν στο παρελθόν είχε πει ότι παραποιήθηκαν έγγραφα για να κρύψουν την προέλευση των ιρανικών φορτίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης