Ενέργεια

Energean: Το 2024 η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο των Ιωαννίνων

Energean: Το 2024 η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο των Ιωαννίνων
Για το οικόπεδο 2 του Ιονίου αναμένεται εντός του επόμενου 9μήνου να ληφθεί η απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση

Το 2024 τελικά και όχι το 2023 εκτιμάται ότι θα γίνει η ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων. Με δεδομένο ότι η Energean υπέβαλε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΝ στις 20 Δεκεμβρίου και ότι η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) έχει περιθώριο ενός μήνα για να πιστοποιήσει την πληρότητα του φακέλου, η διαδικασία της διαβούλευσης, εκτός απροόπτου, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα. Πρόκειται για ένα στάδιο που απαιτεί ένα οκτάμηνο, πριν τελικά εκδοθεί από τη ΔΙΠΑ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις - λόγω και της εκλογικής περιόδου που μεσολαβεί - και ληφθεί η ΑΕΠΟ στις αρχές φθινοπώρου, θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για την προετοιμασία του χώρου όπου θα γίνει η γεώτρηση, για την εξεύρεση του απαραίτητου εξοπλισμού κλπ. Έτσι, το γεωτρύπανο δεν αναμένεται να «τρυπήσει» πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σχετικά με το οικόπεδο 2 του Ιονίου (Energean 75% -HELLENiQ Energy 25%), ήδη έχουν συλλεχθεί υψηλής ποιότητας τρισδιάστατα δεδομένα 2.200 χιλιομέτρων και αναμένεται εντός του επόμενου 9μήνου να ληφθεί η απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση.

Όσον αφορά στην παραχώρηση του Κατακόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean διερευνά εάν εγείρεται νομικό ζήτημα καθώς υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση ανάπτυξης, υπό τη μορφή νόμου. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε κάνει μια δήλωση - βόμβα από την Πάτρα, όπου βρισκόταν, η οποία ταρακούνησε την εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων αναφέροντας ότι είχε επιφυλάξεις γιατί «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε εξόρυξη για πετρέλαιο να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον, για αυτό οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο».

Σεισμικές έρευνες

Παράλληλα, προχωράει και το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών της HELLENiQ Energy στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο με τις δισδιάστατες και τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες να αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα έτος, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η ανάλυση και η ερμηνεία των δεδομένων πριν τελικά ληφθεί η απόφαση για την ερευνητική γεώτρηση.

Όσο για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις των ExxonMobil – Helleniq Energy («Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης), σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του πλοίου Sanco Swift, έχοντας χαρτογραφήσει πάνω από τις μισές εκτάσεις των δύο blocks, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν προς τα τέλη του μήνα. Μάλιστα, το ερευνητικό πρόγραμμα δεν αποκλείεται να επισπευστεί παρακάμπτοντας τις τρισδιάστατες έρευνες που είναι προγραμματισμένες για το 2024 ώστε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση να γίνει το 2024- 2025 και όχι το διάστημα 2025-2026 όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης