Ενέργεια

Συνομιλίες Τουρκίας - Βουλγαρίας για μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG

Συνομιλίες Τουρκίας - Βουλγαρίας για μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG
H Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφού η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια

Σε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Βούλγαρος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσδοκώντας ότι θα έρθουν σε συμφωνία για την μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη γειτονική Τουρκία και τη διέλευση του φυσικού αερίου στα σύνορά της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι CEOs κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgargaz και ο χειριστής δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες καθώς η Βουλγαρία αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 95% των αναγκών της βαλκανικής χώρας σε φυσικό αέριο, διέκοψε τις παραδόσεις στη Βουλγαρία τον Απρίλιο, αφού η Σόφια αρνήθηκε να τις πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΝ εξέφρασε την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους, λίγο πριν φύγει για Κωνσταντινούπολη. «Διεξάγουμε συνομιλίες για την αποθεματοποίηση χωρητικότητας ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG και για τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του δικτύου Botas στα σύνορά μας. Έχουμε αρκετές προσφορές για αποστολές φορτίου LNG. Ωστόσο, δεν έχουμε κάπου να τα εκφορτώσουμε. Δεσμευόμαστε για τη μείωση της εξάρτησής μας από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επιδιώξεις της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία θέλει να κρατήσει χωρητικότητα σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς έως το 2036 για να εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου LNG ετησίως. Η χωρητικότητα για το 2023 θα είναι μικρότερη.

Μια συμφωνία χωρητικότητας και διαμετακόμισης με τη Botas θα επιτρέψει στην Bulgargaz να υπογράψει τις δικές της συμβάσεις εισαγωγής φυσικού αερίου με αμερικανικούς ή ευρωπαίους παραγωγούς LNG και να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, είπε ο Hristov. Για να προσπαθήσει να επιτύχει καλύτερες τιμές, είπε ότι η Bulgargaz μπορεί επίσης να συμμετάσχει στις ήδη προχωρημένες συνομιλίες της Botas με μεγάλους παραγωγούς LNG των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγει 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες της, περίπου 3 bcm ετησίως, μέσω εισαγωγών LNG από τη γειτονική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θα καλύψει το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές φυσικού αερίου LNG μέσω Τουρκίας, το 1/3 μέσω του τερματικού σταθμού LNG κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και 1/3 με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης