Ενέργεια

Πλαφόν: Προς συμφωνία στα όρια 188 - 200 ευρώ/MWh - Tα 35 ευρώ premium για το LNG

Πλαφόν: Προς συμφωνία στα όρια 188 - 200 ευρώ/MWh - Tα 35 ευρώ premium για το LNG
Πως λειτουργεί το σύστημα για να διασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα μπορεί να υποβάλει προσφορές για προμήθεια αερίου πάνω από τις τιμές της αγοράς, εάν χρειαστεί για να προσελκύσει φορτία LNG.
Σχετικά Άρθρα

Χρειάστηκαν δέκα μήνες διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση έστω και στο 90’ να λάβει απόφαση για την δημιουργία ενός μηχανισμού διόρθωσης των χονδρεμπορικών τιμών του φυσικού αερίου. Ένας μηχανισμός που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, αν και εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικός αφού η ανώτατη τιμή που θα οριστεί θα είναι μεν χαμηλότερη από τα 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι όμως αρκετά υψηλή ώστε να καθησυχάζονται οι γερμανικές ανησυχίες περί των επιπτώσεων στην διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

«Η συμφωνία για το πλαφόν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού εκτίμησε ότι «επιτέλους» το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει την επιβολή πλαφόν.
Άλλωστε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών-μελών την περασμένη Πέμπτη είχε δηλώσει πως «δεν μπορεί να κλείσει η φετινή χρονιά και να παραπεμφθεί το θέμα στο μέλλον».
Το εύρος τιμών που έχει συζητηθεί είναι από 160 ως 220 ευρώ/MWh, με τα 200 ευρώ/MWh να θεωρούνται ως η επικρατέστερη εκδοχή για το πλαφόν, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ακόμα χαμηλότερη τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, το συμβόλαιο TTF με παράδοση τον επόμενο μήνα, κινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά χαμηλότερα και την Παρασκευή έκλεισε τη συνεδρίαση στο ολλανδικό hub στα 117,500 ευρώ/MWh (-1,775%).Το εν λόγω συμβόλαιο αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη.
Υπάρχουν πάντως χώρες που παραμένουν επιφυλακτικές για το πλαφόν, με πρώτη τη Γερμανία, η οποία ανησυχεί μήπως η ανώτατη τιμή διαταράξει τον ομαλό εφοδιασμό και η επιβολή του να επιδεινώσει περαιτέρω την ενεργειακή κρίση αντί να τη χαλαρώσει.

Η συμβιβαστική πρόταση της Τσεχίας για 188 ευρώ/MWh

Η Τσεχία, που είναι η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει συντάξει, ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι σήμερα αδιέξοδο στις συνομιλίες των υπουργών.
Η τελευταία της πρόταση, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, προβλέπει ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν οι τιμές ΤΤF στο συμβόλαιο επόμενου μήνα υπερβούν τα 188 ευρώ/ΜWh για τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, που κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ το Σάββατο, το ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμη και αν η τιμή αναφοράς του υγροποιημένου αερίου (LNG) υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Το πλαφόν θα αποτρέψει τη διεξαγωγή συναλλαγών σε συμβόλαια TTF παράδοσης επόμενου μήνα ως και παράδοσης σε ένα έτος σε τιμή μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ/MWh πάνω από μια τιμή αναφοράς που θα αποτελείται από υφιστάμενες εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου LNG.

Ο στόχος διασφάλισης του LNG

Όμως αν η τιμή αναφοράς LNG αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, τότε και το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ θα κινηθεί μαζί του, παραμένοντας πάνω από 35 ευρώ/MWh από την τιμή του LNG. Πρόκειται για ένα σύστημα που σχεδιάζεται για να διασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα μπορεί να υποβάλει προσφορές για προμήθεια αερίου πάνω από τις τιμές της αγοράς, εάν χρειαστεί για να προσελκύσει φορτία LNG.
Το ερώτημα είναι βέβαια αν τελικώς θα λειτουργήσει ως πλαφόν, αμβλύνοντας τις πιέσεις στις τιμές.

Πάντως, πέρα από την υποχώρηση του TTF των τελευταίων ημερών, από τα 139 ευρώ/MWh σε κάτω από 120 ευρώ/MWh, σε πιο χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές του ηλεκτρισμού. Έτσι για σήμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κοντά στα 200 ευρώ/ΜWh, με την ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας να έχει κλείσει στα 200,61 ευρώ/MWh (-11,1%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης