Ενέργεια

Κιούφης(Διώρυγα Gas) : Η σύναψη μακροχρονίων συμβολαίων είναι η λύση για την διασφάλιση τροφοδσίας LNG

Κιούφης(Διώρυγα Gas) : Η σύναψη μακροχρονίων συμβολαίων είναι η λύση για την διασφάλιση τροφοδσίας LNG
Βλέπουμε ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ευρώπη διψάει για φυσικό αέριο και πλέον μόνο το LNG μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες
Καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της Ευρώπης σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης χαρακτήρισε το LNG ο διευθύνων σύμβουλος της «Διώρυγα Gas» Γιάννης Κιούφης μιλώντας πρόσφατα στο διεθνές συνέδριο για το LNG που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ στην Αθήνα.
«Βλέπουμε ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Νοτιοανατολική Ευρώπη διψάει για φυσικό αέριο και πλέον μόνο το LNG μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες», τόνισε ο κ. Κιούφης υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή υποδομών όπως το FSRU που σχεδιάζει η θυγατρική της Motor Oil, «Διώρυγα Gas» για να κατασκευαστεί στους Αγίους Θεοδώρους, είναι αναγκαίες για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στους άλλους τομείς κατανάλωσης του.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η «Διώρυγα Gas» διενεργεί αυτή την περίοδο και έως τις 15 Δεκεμβρίου market test δέσμευσης δυναμικότητας για το νέο πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κιούφη θα ακολουθήσει η λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης ώστε το έργο να αρχίσει να υλοποιείται το 2023 και να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη, μη δεσμευτική φάση του market test, που διενεργήθηκε από τις 22 Οκτωβρίου 2021 ως τις 14 Ιανουαρίου 2022 είχαν εκδηλώσει μη ενδιαφέρον 15 εταιρίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δεύτερη φάση αφορά στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους χρήστες του συστήματος, ενώ στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση.

Τα μακροχρόνια συμβόλαια

Σύμφωνα με τον κ. Κιούφη η σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων με προμηθευτές LNG είναι η λύση για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας υποδομών όπως τα FSRU. Εκτίμησε δε ότι τα προβλήματα σε ότι αφορά την προμήθεια από τη Ρωσία θα διαρκέσουν και ως εκ τούτου η ομαλή τροφοδοσία των αγορών με φυσικό αέριο θα εξαρτάται από το LNG για μακρά περίοδο.
Το γεγονός αυτό, είπε, αναδεικνύει τη σημασία υποδομών όπως το FSRU της «Διώρυγας Gas» που είναι έργα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας ειδικά αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι το πρότζεκτ της Διώρυγα Gas προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου με πλατφόρμα πρόσδεσης και φόρτου – εκφόρτωσης, πλωτή αποθηκευτική δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) χωρητικότητας 135.000-210.000 m3 LNG, μονάδα επαναεριοποίησης καθώς και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στο σημείο διασύνδεσης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.
Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η διενέργεια του market test είναι απαραίτητη προκειμένου η Διώρυγα Gas να λάβει από τη ΡΑΕ την εξαίρεση της σχεδιαζόμενης υποδομής από της πρόσβαση τρίτων.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η Διώρυγα Gas έχει θέσει στόχο την ολοκλήρωση του νέου τερματικού σταθμού μέχρι τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, ενώ έχει λάβει άδεια ΑΣΦΑ από τη ΡΑΕ με διάρκεια έως το 2068. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας το FSRU θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας θα είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης