Ενέργεια

Gazprom: Θα συνεχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου της Μολδαβίας...προς το παρόν

Gazprom: Θα συνεχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου της Μολδαβίας...προς το παρόν

Η ρωσική εταιρεία κατηγόρησε τη Μολδαβία για «τακτικές παραβιάσεις» των υποχρεώσεων πληρωμών

 

Η ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom απέσυρε την απειλή της για μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στη Μολδαβία, αλλά δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να σταματήσει τις ροές στο μέλλον, εάν η Μολδαβία δεν καταβάλει τις συμφωνημένες πληρωμές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρακράτησε τις προμήθειες φυσικού αερίου που περνούν από τη χώρα προς τη Μολδαβία - κάτι που το Κίεβο αρνήθηκε - και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει αυτές τις ροές από τη Δευτέρα.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι η μολδαβική εταιρεία φυσικού αερίου Moldovagaz είχε πληρώσει για τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι έλαβε πληρωμή για φυσικό αέριο που προοριζόταν για πελάτες της Μολδαβίας αλλά παρέμεινε στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Gazprom κατηγόρησε τη Μολδαβία για «τακτικές παραβιάσεις» των υποχρεώσεων πληρωμών και πρόσθεσε: «Η Gazprom διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να αναστείλει πλήρως τις προμήθειες σε περίπτωση παραβίασης πληρωμών».

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της απειλής της Gazprom να διακόψει τις ροές προς τη Μολδαβία, καθώς η οδός τροφοδοσίας μέσω Ουκρανίας είναι ο τελευταίος λειτουργικός ρωσικός διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Την Δευτέρα το μεσημέρι το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς υποχώρούσε κατά 3,2% στα 121,15 ευρώ/MWh.

Διαφωνία για τα χρέη

Οι προμήθειες φυσικού αερίου αποτελούν σταθερή πηγή έντασης μεταξύ Ρωσίας και Μολδαβίας. Η Gazprom λέει ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία της χρωστά περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα χρέος που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες λόγω μη πληρωμών από την αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου βρίσκονται περίπου 1.200 Ρώσοι στρατιώτες.

Η Μολδαβία αρνείται να αναγνωρίσει το χρέος ως δικό της. Η Υπερδνειστερία χρησιμοποιεί σήμερα περίπου το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα, αλλά δεν πληρώνει την κυβέρνηση της Μολδαβίας γι' αυτό και αρνείται να συζητήσει το θέμα.
Ο Vadim Ceban, επικεφαλής της Moldovagaz, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο προκαταβολικός λογαριασμός φυσικού αερίου του Νοεμβρίου διπλασιάστηκε στα 42 εκατομμύρια δολάρια - τα οποία είπε ότι η Moldovagaz είχε πληρώσει - εν μέσω αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου από την Υπερδνειστερία.

Σε ένδειξη ότι οι ροές ήταν αδιάκοπες, η Gazprom δήλωσε χωριστά τη Δευτέρα ότι θα στείλει 42,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τη Δευτέρα, ελαφρώς μόνο χαμηλότερα από το επίπεδο της Κυριακής των 42,6 εκατομμυρίων εκατομμυρίων. Και τα δύο στοιχεία περιλαμβάνουν ροές προς τη Μολδαβία.

Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, κυρίως μέσω αγωγών, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις εξαγωγές έχουν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου.
Η Μολδαβία και η Ουκρανία κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως μέσο εκβιασμού, μια κατηγορία που η Μόσχα απορρίπτει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης