Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ανησυχία στην ηλιακή και αιολική βιομηχανία για τους «αυθόρμητους» κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ

Ανησυχία στην ηλιακή και αιολική βιομηχανία για τους «αυθόρμητους» κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ

Τι θα ισχύει για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη

Οι νέοι κανόνες έκτακτης αδειοδότησης που κατατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πριν από μια εβδομάδα θα αφορούν μόνο «νέα» έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τα εκατοντάδες γιγαβάτ που έχουν κολλήσει επί του παρόντος στα γραφειοκρατικά γρανάζια, λένε πηγές του κλάδου σύμφωνα με το energymarketprice.

Την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε προσωρινούς κανόνες έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που τροφοδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία απαιτεί έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «θα θεωρούνται υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος» και θα επωφελούνται από συντομότερες διαδικασίες αδειοδότησης που κυμαίνονται από έναν μήνα για εγκαταστάσεις ηλιακών στέγης έως έξι μήνες για την ανανέωση μεγάλων αιολικών πάρκων.

Η πρόταση εξετάζεται επί του παρόντος από τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τους υπουργούς Ενέργειας του μπλοκ να πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου για να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία.

Αλλά η βιομηχανία αιολικής και ηλιακής ενέργειας ανησυχεί για τη "γλώσσα" που χρησιμοποιείται στον κανονισμό που διευκρινίζει ότι οι κανόνες ταχύτερης αδειοδότησης θα πρέπει να ισχύουν μόνο για «νέα» έργα.

Διαδικασίες αδειοδότησης

Το τεκμήριο ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος «ισχύει μόνο για νέες διαδικασίες αδειοδότησης που ξεκινούν κατά την εφαρμογή του κανονισμού», αναφέρει η πρόταση της Επιτροπής που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ένα προσχέδιο της θέσης των κρατών μελών σχετικά με την πρόταση, το οποίο είδε το EURACTIV, επιβεβαιώνει το θέμα με την προσθήκη ενός νέου άρθρου 1α που ορίζει ότι: «ο παρών κανονισμός ισχύει για όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης με ημερομηνία έναρξης εντός της διάρκειας της εφαρμογής του».

Για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες γιγαβάτ ηλιακών και αιολικών έργων θα παραμείνουν κολλημένα στα διοικητικά γρανάζια.

«Είναι ανόητο να το εφαρμόζουμε μόνο σε νέα έργα», δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEuropeυ.

Σύμφωνα με τον Dickson, υπάρχουν «τουλάχιστον 100 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνδυαστικά που επί του παρόντος έχουν κολλήσει σε διαδικασίες αδειοδότησης» και «πιθανώς πολύ περισσότερα». Και αυτοί θα παραμείνουν ανεπηρέαστοι από τους κανόνες αδειοδότησης έκτακτης ανάγκης, εάν η πρόταση εγκριθεί.

Οι εκπρόσωποι της ηλιακής βιομηχανίας ανησυχούν επίσης. «Υπάρχει επί του παρόντος ένας πολύ σημαντικός όγκος έργων σε όλη την ΕΕ27, σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης», λέει ο Dries Acke, διευθυντής πολιτικής στη SolarPower Europe.

Εάν επιταχυνόταν αυτός ο "αγωγό"ς έργων, «θα μπορούσε να προωθήσει σημαντικά τους αυτοαποκαλούμενους στόχους του κανονισμού: να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης, να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης, να μειώσει την αστάθεια στην αγορά και να μειώσει τις τιμές της ενέργειας» δήλωσε ο Acke στο EURACTIV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης