Grant Thornton: Φορολογικά κίνητρα, πιστοληπτική ικανότητα, τυποποίηση συμβολαίων για τους μικρούς τα must για τα PPAs

Grant Thornton: Φορολογικά κίνητρα, πιστοληπτική ικανότητα, τυποποίηση συμβολαίων για τους μικρούς τα must για τα PPAs
Η ελληνική αγορά πράσινων PPAs θα διαμορφωθεί στις 3,6 TWh ετησίως

Η ελληνική αγορά πράσινων PPAs θα διαμορφωθεί στις 3,6 TWh ετησίως, ή 2,4 GW έως το Φθινόπωρο του 2027. Την πρόβλεψη αυτή κάνει μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Δεκεμβρίου από τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της πρόθεσης της να διαμορφώσει ένα εργαλείο προώθησης της αγοράς των PPAs. Η πρόβλεψη που υιοθετεί η Grant Thornton βρίσκεται στο ανώτατο όριο του βασικού σεναρίου της καθώς όπως επισημαίνει στη μελέτη της η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία και τη γεωπολιτική αναταραχή στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει σχεδόν μόνιμες διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, οι οποίες όχι μόνο θα χρειαστεί χρόνια για να αποκατασταθούν, αλλά είναι πολύ αμφίβολο εάν θα επανέλθουν τα προ κρίσης επίπεδα τιμών.

Σύμφωνα με την εταιρία οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν ωθώντας του αγοραστές ενέργειας να καλύπτουν με «πράσινα» PPAs όλο και μεγαλύτερα ποσοστά των αναγκών τους λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής μεταξύ της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε σχέση με αυτή που παράγεται από φυσικό αέριο. Η Grant Thornton εκτιμά ότι ακόμη και όταν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας σταθεροποιηθούν, η βεβαιότητα δεν θα είναι πλέον δεδομένη και τα «πράσινα» PPAs θα είναι αναγκαία αφού παρέχουν ασφαλή, χαμηλού κόστους και μακροπρόθεσμη ενέργεια αντισταθμίζοντας τους κινδύνους για τους καταναλωτές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Grant Thornton θεωρεί ότι πρωτοβουλίες όπως το Green Pool Aggregator, η τυποποίηση συμβάσεων PPAs, οι πλατφόρμες «match-making», ή οι πλατφόρμες εκκαθάρισης PPAs, αξίζουν και πρέπει να διερευνηθούν καθώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν περαιτέρω την ελληνική αγορά PPAs, είτε με μείωση των «τριβών» στην ήδη υπάρχουσα αγορά, είτε με την δημιουργία νέας ζήτησης.

H εταιρία απευθύνει μια σειρά από συστάσεις για την υιοθέτηση της αγοράς PPAs στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σημειώνει ότι:

  1. Η υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων θα ωφελούσε την υιοθέτηση των PPAs από την αγορά, ένα παράδειγμα τέτοιου κινήτρου είναι η ποσόστωση 10% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές σε Ισπανία.
  2. Θα πρέπει να σχεδιαστούν δευτερογενείς μηχανισμοί για την υποστήριξη της αγοράς PPAs, ιδίως όσον αφορά εγγυήσεις και την πιστοληπτική ικανότητα του οφειλέτη, αυτό έχει εφαρμοστεί και στην Ισπανία.
  3. Οι δημοπρασίες ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για τις αγορές PPAs. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μειώνουν τον όγκο ή την τιμή εκκίνησης των προσφορών θα μπορούσε να βοηθήσει στην υιοθέτηση της αγοράς PPAs.
  4. Οι αναπτυξιακές πολιτικές ΑΠΕ θα πρέπει να προσανατολίζονται σε λύσεις χωρίς επιδοτήσεις όποτε αυτό είναι δυνατό,παραδείγματα πολιτικών σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία.
  5. Μια ψηφιακή πλατφόρμα που ενώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη και επιτρέπει την απλοποίηση/αυτοματοποίηση των συμβάσεων PPAs αναμένεται να τα καταστήσει ελκυστική επιλογή.
  6. Τα τυποποιημένα συμβόλαια/προϊόντα PPAs θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να μειώνεται το συμβατικό κόστος για τους μικρότερους παίκτες.
  7. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
  8. Εκστρατείες για την προώθηση των οφελών που απορρέουν από την υπογραφή PPAs και κατανόηση των κινδύνων.
  9. Τα PPAs πρέπει επίσης να διατίθενται σε μικρομεσαίους καταναλωτές μέσω συγκέντρωσης καταναλωτών, πολλαπλοί καταναλωτές που υπογράφουν PPA με έναν παραγωγό.


Η ζήτηση ξεκινά από την βιομηχανία

Όπως επισημαίνει η μελέτη, η αγορά PPAs στην Ελλάδα συνδέεται και θα συνεχίσει να είναι στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ζήτηση, είτε άμεσα μέσω των βιομηχανικών PPAs είτε έμμεσα μέσω των καθετοποιημένων προμηθευτών. Μάλιστα σημειώνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς του PPAs στην Ελλάδα θεωρείται βέβαιη ανεξαρτήτως διεθνών ή και εθνικών συνθηκών.
Προσθέτει δε ότι η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει μια επείγουσα ανάγκη αντιστάθμισης κινδύνου από τη βιομηχανία και σημειώνει ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως τα πρώτα βήματα σε μια αγορά PPAs γίνονται από τους μεγάλους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης