Aφετηρία των επενδύσεων σε ΑΠΕ της LAMDA Εnergy η συμμετοχή με 20% στην R Energy 1 - Oι πράσινοι στόχοι της

Aφετηρία των επενδύσεων σε ΑΠΕ της LAMDA Εnergy η συμμετοχή με 20% στην R Energy 1 - Oι πράσινοι στόχοι της

Η LAMDA έχει ως στόχο την απόκτηση εν λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και αδειοδοτικά ώριμων έργων ΑΠΕ

 

Επενδύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , καθώς και στη δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης και πράσινων κτιρίων στο Ελληνικό σχεδιάζει η LAMDA Development εντός της επόμενης τριετίας. Περίπου τα μισά θα προέλθουν από τα αντληθέντα κεφάλαια του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο, εκ των οποίων 65 με 85 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας. Η χθεσινή εξαγορά του 20% της R Energy 1 Holding από την κατά 100% θυγατρική Lamda Energy, αποτελεί την πρώτη επένδυση σε πράσινη ενέργεια που χρηματοδοτείται από τα έσοδα του Πράσινου Ομολογιακού Δανείου ύψους 230 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η LAMDA Development τον Ιούλιο.


Ο όμιλος έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να στραφεί προς την πράσινη ενέργεια, εντός της ελληνικής επικράτειας, με επενδύσεις σε διάφορες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος αφενός είναι να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες στο έργο του Ελληνικού, αλλά και στα υπόλοιπα ακίνητα του ομίλου, όπως εμπορικά κέντρα και μαρίνες, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Επίσης στις προτεραιότητες του ομίλου συμπεριλαμβάνεται η μείωση του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, καθώς και η είσοδός του στην αγορά της πράσινης ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών.

Η LAMDA έχει ως στόχο την απόκτηση εν λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και αδειοδοτικά ώριμων έργων ΑΠΕ, ενώ παράλληλα την ενδιαφέρουν και επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Πρωταρχικός της στόχος είναι η θωράκιση του ομίλου έναντι των ακραίων διακυμάνσεων του ενεργειακού κόστους, τόσο για ηλεκτρισμό όσο και για κλιματισμό (ψύξη και θέρμανση).

Η τρίτη κίνηση

Η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς ποσοστού 20% της R Energy 1 Holding αποτελεί την τρίτη στρατηγική κίνηση του ομίλου στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο 2022 η ίδρυση της κατά 100% θυγατρικής EVROWIND ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ S.M.S.A. της οποίας σκοπός είναι η δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα η εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος και κυρίως οι ΑΠΕ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο 2022, ο όμιλος απέκτησε την GREEN VOLT I.K.E. (θυγατρική κατά 67.71%) με τίμημα 1,65 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει άλλη δραστηριότητα πλην της κατοχής αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στην συμφωνία εξαγοράς του 20% της R Energy 1 Holding, η οποία ανακοινώθηκε χθες, το τίμημα ήταν στα 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η R Energy 1 Holding προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 10 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας, το οποίο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την LAMDA Energy Investments, η οποία κατά την μετατροπή του θα έχει το δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της R Energy 1 Holding. Όπως επεσήμανε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου η συνεργασία με την R Energy 1 Holding θα συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού του ομίλου να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια την έξυπνη, σύγχρονη πόλη του Ελληνικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης