Ενέργεια

Στο Μπακού σήμερα 17/10 ο Σκρέκας για αύξηση προμήθειας αερίου από τον TAP

Στο Μπακού σήμερα 17/10 ο Σκρέκας για αύξηση προμήθειας αερίου από τον TAP
Market test  θα διερευνήσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας στον TAP μέχρι τις αρχές του 2023
Για το Μπακού αναχωρούν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και ο σύμβουλός του κ. Θεόδωρος Τσακίρης, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Parviz Shahbazov. Σκοπός του ταξιδιού, το οποίο θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, είναι να διαπραγματευτούν την άμεση αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Το ταξίδι το οποίο ήταν να πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της αναταραχής που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο Αζερμπαϊτζάν, γίνεται στο πλαίσιο προετοιμασίας της Ελλάδας για κάθε πιθανό ενδεχόμενο, και ειδικότερα για την περίπτωση διαταραχής εφοδιασμού του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου εισέρχεται στο ελληνικό σύστημα ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα ήδη αξιοποιεί τον αγωγό TAP, καλύπτοντας πάνω από το 20% των ελληνικών εισαγωγών αερίου με αζέρικο αέριο. Η επίσκεψη του κ. Σκρέκα συμπίπτει με τις διαπραγματεύσεις των μετόχων του TAP, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, για την ενίσχυση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού. Μάλιστα, ήδη έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν η αύξηση των εξαγωγών αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε διπλάσια επίπεδα από τα σημερινά, δηλαδή, πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027, συμφωνία που συνεπάγεται και επέκταση του TAP, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαιτζάν Ίλχαμ Αλίεφ στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Market test για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας

Είχε προηγηθεί υπογραφή συμφωνία μεταξύ της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Επιτρόπου Ενέργειας κυρίας Κάντρι Σίμσον με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, τον περασμένο Ιούλιο, για ροή περισσότερου αζέρικου αερίου στην ΕΕ. Τότε η Κομισιόν είχε προτρέψει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές φυσικού αερίου.

Το market test που θα διερευνήσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας στον TAP και θα κρίνει την τελική απόφαση αναμένεται προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023. Έως σήμερα από τα περίπου 14,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη  - 8,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 και 6,3 δισ. κυβικά μέτρα το 2022 - τα 12 δισ. κυβικά μέτρα καταναλώθηκαν στην Ιταλία. Σύμφωνα με την κοινοπραξία του TAP ο στόχος για αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου από εφέτος είναι εφικτός και μπορεί έως το τέλος του έτους να φτάσουν τα 12 δισ. κυβικά μέτρα συνολικά για το 2022, προοπτική η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών Σκρέκα και Shahbazov.

Επίσης, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν την ανάγκη προώθησης της χρήσης ανανεώσιμων αερίων, όπως βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου στα υφιστάμενα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων υποδομών για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στη χώρα μας τα μερίδια φυσικών παραδόσεων αερίου, μέσω αγωγών, το 2022 προέρχονται σε ποσοστό 22,10% από τη Νέα Μεσημβρία (αζέρικο αέριο μέσω του TAP) έναντι 19,37% πέρυσι. Οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται κατά 21,45% από το Σιδηρόκαστρο ( Turk Stream) έναντι 39,75% το 2021, 2,45% από τους Κήπους Έβρου από 5,73% το 2021 και 53,97% από τη Ρεβυθούσα (LNG) έναντι 35,16% πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης