Ενέργεια

ΤotalEnergies: Συνεχίζουμε την μεταφορά ρωσικού LNG

ΤotalEnergies: Συνεχίζουμε την μεταφορά ρωσικού LNG
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Patrick Pouyanne τόνισε ότι ο ενεργειακός κολοσσός δεν επενδύει σε νέα έργα στη Ρωσία

Η TotalEnergies θα συνεχίσει να μεταφέρει LNG από τη Ρωσία όσο δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις για το καύσιμο, σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Patrick Pouyanne, επαναλαμβάνοντας τη θέση του στο τρέχον θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε LNG από τη Ρωσία όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις ή πιέσεις από την Ευρώπη για το φυσικό αέριο, καθώς με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε αποφασιστικά στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Αν όμως υπάρχει πρόβλεψη για κυρώσεις, θα σταματήσουμε αμέσως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pouyanne στο Forum Energy Intelligence, που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει γίνει μια σημαντική αγορά για τα θαλάσσια καύσιμα, όπου αγοράζονται τεράστιες ποσότητες, προκειμένου να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της Ηπείρου. Μάλιστα, ο Pouyanne τόνισε ότι ο ενεργειακός κολοσσός δεν επενδύει σε νέα έργα στη Ρωσία.

To συμβόλαιο με την Yamal LNG

Η TotalEnergies έχει συμβόλαιο με τη ρωσική Yamal LNG για 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως που διαρκεί έως το 2032. Η Γαλλία εισήγαγε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Columbia.

Η πρόταση Pouyanne

Tέλος, ο Pouyanne υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για την Ευρώπη και την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, είναι να μιμηθεί την Ιαπωνία. Η οποία δεσμεύει «μεγάλους όγκους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια» και σε αυτά τα μείνει πιστή και προσηλωμένη η TotalEnergies.

Νέα ρεκόρ για τα ναύλα μεταφοράς LNG στον Ατλαντικό

Τα ποσοστά ναύλωσης spot για τον παγκόσμιο στόλο πλοίων μεταφοράς LNG στη λεκάνη του Ατλαντικού έχουν φτάσει σε νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με την Spark Commodities.

Τα ναύλα του park30S Atlantic spot LNG φθάνουν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 330 δολ/ημέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές του Atlantic LNG αυξήθηκαν τέσσερις φορές από περίπου 80.000 δολ./ημέρα στα τέλη Αυγούστου.

Την περασμένη εβδομάδα, τα ναύλο LNG για έναν αερομεταφορέα TFDE 160.000 cbm έφτασε τα 322.500 δολάρια ημερησίως στον Ατλαντικό, καθώς η αγορά σφίγγει γρήγορα και οι εταιρείες, κυρίως στην Ευρώπη, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα τελευταία πλοία που απομένουν πριν την έλευση του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης