Yellen: Δάνειο 1 δισ. δολ. στο Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας

Yellen: Δάνειο 1 δισ. δολ. στο Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας

Θα χρηματοδοτεί και την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού ΑΠΕ, την απόσυρση παλαιότερων εργοστασίων άνθρακα και προγράμματα υποστήριξης που προωθούν νέες επενδύσεις σε κοινότητες που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανακοίνωσε δάνειο 950 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο Καθαρής Τεχνολογίας (CTF), ένα πολυμερές καταπίστευμα που βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν τη μετάβασή τους από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Η συνεισφορά, η πρώτη του είδους της από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, εκπληρώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά το 2021 μαζί με άλλες χώρες της G7, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
«Είμαστε δεσμευμένοι σε μια καθαρή μηδενική οικονομία μέχρι το 2050», είπε η Yellen σε ομιλία στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, αποκαλώντας την κλιματική αλλαγή «υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη μας».

«Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να απομακρύνουν τις οικονομίες τους από πηγές ενέργειας υψηλής έντασης άνθρακα και να επεκτείνουν την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Σε δήλωσή της, η Βοηθός Υπουργός Οικονομικών για το Διεθνές Εμπόριο Alexia Latortue χαρακτήρισε το δάνειο «ισχυρή προκαταβολή» για τη δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την G7 και είπε ότι αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις χώρες αναδυόμενων αγορών καθώς απομακρύνθηκαν από τα ορυκτά καύσιμα.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των Just Energy Transition Partnerships (JETPs), ενώ θα χρηματοδοτήσει έργα CTF που αναπτύχθηκαν από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες στη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, καθώς επιταχύνουν την απομάκρυνσή τους από τον άνθρακα .

Χρηματοδότηση ΑΠΕ

Τα χρήματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απόσυρση παλαιότερων εργοστασίων άνθρακα και διάφορα προγράμματα υποστήριξης που προωθούν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε κοινότητες που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Yellen, η οποία ζήτησε επίσης μεταρρυθμίσεις στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, μίλησε ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επόμενη εβδομάδα.

Η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες πέρυσι έγιναν οι πρώτοι αποδέκτες του προγράμματος Accelerating Coal Transition (ACT) που αναπτύχθηκε από το CTF.

Οι τέσσερις χώρες ευθύνονται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών που σχετίζονται με τον άνθρακα, το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο. Η ταχύτερη μείωση των εκπομπών τους θα βοηθήσει την παγκόσμια προσπάθεια για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Το CTF είναι ένα από τα δύο καταπιστευματικά ταμεία πολλών δωρητών που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο των Climate Investment Funds (CIF), μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το 2008 για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να στραφούν πιο γρήγορα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Με αυτή τη νέα συνεισφορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων βιώσιμων αγορών, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων και διασφαλίζοντας έτσι το κοινό μας μέλλον για το κλίμα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της CIF, Mafalda Duarte.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης