Ενέργεια

Γαλλία: Εθνικό σχέδιο μείωσης κατανάλωσης ενέργειας για να αποφύγει τις χειμερινές διακοπές ρεύματος

Γαλλία: Εθνικό σχέδιο μείωσης κατανάλωσης ενέργειας για να αποφύγει τις χειμερινές διακοπές ρεύματος
Το κράτος θα μειώσει επίσης τη χρήση ζεστού νερού στις τουαλέτες, θα ενθαρρύνει την εργασία από το σπίτι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που οδηγούν κυβερνητικά οχήματα θα πρέπει να περιορίσουν την ταχύτητά τους στα 110 χιλιόμετρα την ώρα

Η Γαλλία ξεκίνησε ένα εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας την Πέμπτη, για να σβήσουν τα φώτα και να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες προκειμένου να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν και η χώρα εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι οι ανατολικοί γείτονες, όπως η Γερμανία, η γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει υποχωρήσει καθώς ο τομέας αγωνίζεται να φέρει περισσότερους από τους παλιούς αντιδραστήρες του στο διαδίκτυο χωρίς αναγκαστική συντήρηση.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της Γαλλίας κατά 10% έως το 2024 από τα επίπεδα του 2019, ένα πρώτο βήμα σε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα μειώνοντας τη χρήση ενέργειας κατά 40% έως το 2050.

"Η κοινή μας δράση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τη λήψη πιο δεσμευτικών μέτρων", δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher καθώς παρουσίαζε το σχέδιο.

Σύμφωνα με το ευρύτερο σχέδιο, η κυβέρνηση θα έδινε το παράδειγμα, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας ένα όριο θερμοκρασίας 19 Κελσίου (64 Φαρενάιτ) στα δημόσια κτίρια και μειώνοντάς το στους 18 βαθμούς Κελσίου τις ημέρες που το δίκτυο είναι υπό πίεση.

Μεταξύ άλλων μέτρων, το κράτος θα μειώσει επίσης τη χρήση ζεστού νερού στις τουαλέτες, θα ενθαρρύνει την εργασία από το σπίτι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που οδηγούν κυβερνητικά οχήματα θα πρέπει να περιορίσουν την ταχύτητά τους στα 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Εν τω μεταξύ, 30 από τις 40 μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σβήνοντας τα φώτα σε αχρησιμοποίητα κτίρια περιορίζοντας παράλληλα τη θέρμανση και τον κλιματισμό.

Ο Pannier-Runacher είπε ότι σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ είχαν διατεθεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων έως και 9.000 ευρώ ανά νοικοκυριό σε επιδοτήσεις για τη μετάβαση από λέβητες αερίου σε πιο ενεργειακά αποδοτικές αντλίες θερμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης