Περιβάλλον

ΕΕ: Γιατί επισπεύδει τη δημοπρασία ρύπων - Στόχος 20 δισ ευρώ για την περίοδο 2027 -30

ΕΕ: Γιατί επισπεύδει τη δημοπρασία ρύπων -  Στόχος 20 δισ ευρώ για την περίοδο 2027 -30
Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για το σχέδιο RePowerEU της ΕΕ

Η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την πώληση δικαιωμάτων άνθρακα νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να συγκεντρώσει χρήματα για επείγουσες ενεργειακές επενδύσεις, σύμφωνα με το Montel.

Η επιτροπή συνέστησε να δημοπρατηθούν τα EUA που πρόκειται να πωληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2027 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 τα επόμενα χρόνια, έως ότου τα έσοδά τους φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για το σχέδιο RePowerEU της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει το μπλοκ να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο και να βελτιώσει την ενεργειακή του ασφάλεια καθώς οι σχέσεις επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει για τη σύσταση της Επιτροπής στις 9 Νοεμβρίου, αφότου οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου πρέπει να συμφωνήσουν στην τελική έκδοση με τις εθνικές κυβερνήσεις, προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις RePowerEU.

Αρχικά η Κομισιόν είχε προτείνει να συγκεντρωθούν τα 20 δισ. ευρώ από πώληση δικαιωμάτων που βρίσκονται στο ειδικό αποθεματικό σταθερότητας (MSR) ως τα τέλη του 2026, όμως τελικά επιλέχθηκε από το ευρωκοινοβούλιο η συγκεκριμένη λύση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης