Το Κατάρ θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο «μπλε» αμμωνίας στον κόσμο

Το Κατάρ θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο «μπλε» αμμωνίας στον κόσμο

Το έργο Ammonia-7, θα κοστίσει 1,156 δισεκατομμύρια δολάρια

 

Η QatarEnergy θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο «μπλε» αμμωνίας στον κόσμο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2026 και να παράγει 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος και υπουργός Ενέργειας Saad al-Kaabi.

Ενώ η συμβατική παραγωγή αμμωνίας εκπέμπει CO2 εάν γίνεται με ορυκτά καύσιμα, κατά την παραγωγή μπλε αμμωνίας δεσμεύεται και αποθηκεύεται το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα.

Η εγκατάσταση, το έργο Ammonia-7, θα κοστίσει 1,156 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και τη δέσμευση 1,5 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μέσω της διαδικασίας παραγωγής.

«Βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου, λόγω της ανάγκης μείωσης των εκπομπών CO2 στο ενεργειακό οικοσύστημα», δήλωσε ο Kaabi.

Η αμμωνία παράγεται κυρίως από υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο και άζωτο από τον αέρα. Δεν εκπέμπει CO2 όταν καίγεται.

Χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη για λιπάσματα και χημικά, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Ανάδοχοι του έργου είναι η Thyssenkrupp και η Consolidated Contractors Company.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης