Ενέργεια

Επιδοτήσεις: Στο 1 δισ. το κονδύλι από Μηχανισμό και ΥΚΩ - Σταϊκούρας: Θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ

Επιδοτήσεις: Στο 1 δισ. το κονδύλι από Μηχανισμό και ΥΚΩ - Σταϊκούρας: Θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ
Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική κρατική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

(UPD: 12.30) Μετά τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμολογήσεις του συνόλου των Προμηθευτών – Παρόχων, καθετοποιημένων και μη, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, προκύπτει η ανάγκη για σημαντική αύξηση των επιδοτήσεων ώστε να μπορέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές να μην υπερβούν τα 0,20-0,25 ευρώ/KWh.

Και σε αυτά τα επίπεδα θα σημειωθούν αυξήσεις έναντι του προηγούμενου μήνα, όλα θα εξαρτηθούν όμως από το κονδύλι που θα εγκριθεί από τον Προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις. Το ενεργειακό επιτελείο έχει ήδη προετοιμαστεί, υπολογίζοντας ότι από τον Μηχανισμό και ρύπους αντλούνται 700 εκατ. ευρώ και άλλα 300 ευρώ από τα ΥΚΩ.

Από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι το σύνολο των επιδοτήσεων θα απαιτηθεί να κινηθεί στα επίπεδα τουλάχιστον του 1,5 δις. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια τις χαμηλότερες δυνατές αυξήσεις για τους καταναλωτές. Αυτό θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς ο Κώστας Σκρέκας μέχρι την Τετάρτη 24/8 αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική κρατική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, αποκάλυψε, μιλώντας στον Realfm 97,8 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση που είχε ανακοινωθεί για τον Αύγουστο ήταν ύψους 1,136 δισ. ευρώ. «Τον μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουμε τα 2 δισ. ευρώ» τόνισε.

Παράλληλα, ενδέχεται να δούμε διαφοροποιήσεις, όσον αφορά την κλιμάκωση της επιδότησης για κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες, με στόχο να καλυφθεί η αύξηση του κόστους στο 100% για τις μικρές καταναλώσεις. Με βάση τις νέες τιμολογήσεις της ΔΕΗ αλλά και των λοιπών παρόχων, οι αυξήσεις που ξεπερνούν τα 0,30 ευρώ/KWh απαιτούν σημαντικά κονδύλια για να μην επιβαρύνουν τον μέσο καταναλωτή και η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό ενόψει ΔΕΘ.

Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη αβεβαιότητα που υπάρχει για περαιτέρω αύξηση του κόστους τους προσεχείς μήνες που προεξοφλείται από τη συνεχή άνοδο των τιμών στα TTF, σημαίνει ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη εξάντληση πολεμοφοδίων για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το κονδύλι του Προϋπολογισμού, τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις για τους καταναλωτές. Αυτό όμως εξαρτάται από το δημοσιονομικό χώρο, που δημιουργεί η πορεία των εσόδων.

Τα τιμολόγια των Προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο


Η ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,800 για πάνω από 500 KWh.

Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα στο Protergia Home MVP.

Η Ήρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.

Η Elpedison έχει το φθηνότερό της τιμολόγιο στα 1,0804 ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται έκπτωση 0,400 ευρώ (Elpedison Loyalty Pass) προς όλους τους πελάτες της.

Η NRG προσφέρει τα δικά της τιμολόγια στα 0,748 ευρώ.

Η Watt+Volt έχει τιμή στα 0,784 ευρώ.

Η Φυσικό Αέριο έχει το οικιακό της τιμολόγιο στα 0,679 και με έκπτωση συνέπειας στα 0,659 ευρώ.

Η ΖΕΝΙΘ έχει χρέωση 0,68700 ευρώ για το οικιακό της πρόγραμμα.

Η Volton χρεώνει 0,9890 ευρώ στο πρόγραμμα Volton Home με έκπτωση συνέπειας 5% συν επιπλέον έκπτωση που πρόκειται να ανακοινωθεί.

Τα τιμολόγια των υπολοίπων παρόχων αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης