Ενέργεια

Η Ισπανία θα προτείνει στην ΕΕ πλαφόν στις τιμές CO2 - Πρόταση για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ισπανία θα προτείνει στην ΕΕ πλαφόν στις τιμές CO2 - Πρόταση για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 «Πρόκειται για μέτρα που θα βοηθήσουν στην κάμψη της καμπύλης του πληθωρισμού και θα ωφελήσουν την Ισπανία και την Ευρώπη», είπε ο Σάντσεθ.

Η Ισπανία θα στείλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των τιμών αδειών εκπομπών άνθρακα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Η Ισπανία θα προτείνει "μια νέα παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με ανώτατο όριο τιμής στην τιμή των εκπομπών CO2", είπε ο Σάντσεθ , προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα στείλει επίσης στην ΕΕ πρόταση για "μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

«Πρόκειται για μέτρα που θα βοηθήσουν στην κάμψη της καμπύλης του πληθωρισμού και θα ωφελήσουν την Ισπανία και την Ευρώπη», είπε ο Σάντσεθ.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας τη Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τιμολόγηση των συμβολαίων άνθρακα έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ρυπαίνοντες να επιβαρύνουν το κόστος ανάλογο με τις εκπομπές CO2 ως κίνητρο για τη μείωση των εκπομπών. Όσο πιο ακριβές είναι οι άδειες, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς κινείται σε μια νέα ενεργειακή κατάσταση εν μέσω φόβων για περαιτέρω περικοπές της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σε έκτακτους περιορισμούς φυσικού αερίου καθώς τα 27 μέλη προετοιμάζονται για περαιτέρω περικοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η απόφαση καθόρισε εθελοντική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% την περίοδο Αυγούστου-Μαρτίου, με εξαιρέσεις για χώρες που είτε έχουν περιορισμένη δυνατότητα εξαγωγής αερίου είτε που μπορούν να αποδείξουν ότι έχει στείλει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που μπορεί σε άλλα μέλη της ΕΕ.
Μετά την απόφαση, η Ισπανία προέτρεψε τους πολίτες της να προσέχουν την κατανάλωση ενέργειας, αλλά είπε ότι δεν σχεδιάζει να επιβάλει περικοπές ενέργειας.

Τον Μάιο, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου και του άνθρακα για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στον πληθυσμό της. Διαβάστε περισσότερα

Στα 97,66 ευρώ βλέπουν τα EUAs οι αναλυτές το 2023

Οι αναλυτές αύξησαν τις μέσες προβλέψεις τους για τα συμβόλαια άνθρακα της ΕΕ για το 2022-2024, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση άνθρακα υψηλής έντασης εκπομπών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εκτιμούν ότι η χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση.

Τα EUAs της ΕΕ αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88,36 ευρώ ο τόνος το 2022 και στα 97,66 ευρώ το 2023, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Αυτό είναι αυξημένο κατά 3,7% και 3,6% αντίστοιχα από τις προβλέψεις που έγιναν τον Απρίλιο.
Οι προβλέψεις για τις τιμές του 2024 αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 101,96 ευρώ/τόνο.

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζει τους κατασκευαστές, τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν ως μέρος των προσπαθειών της Ευρώπης να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθιστώντας πιο οικονομικό για ορισμένες γεννήτριες να καίνε άνθρακα, ο οποίος εκπέμπει διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο.

«Η Γερμανία, η Γαλλία και ορισμένες άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ανοίξουν ξανά εργοστάσια άνθρακα που είχαν προηγουμένως παροπλίσει, τα οποία όμως θα κρατήσουν υψηλά τις εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο αναλυτής της ClearBlue, Atasi Bhattacharjee.

Η Ρωσία μείωσε την ποσότητα φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream σε μόλις 20% της χωρητικότητας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η μείωση οφείλεται στην απαραίτητη συντήρηση, αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες είπαν ότι είναι αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Μείωση ζήτησης

Για να προετοιμαστούν για περαιτέρω περικοπές, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ενέκριναν αυτήν την εβδομάδα μια πρόταση για όλες τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν οικειοθελώς τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% την περίοδο Αυγούστου-Μαρτίου.

Αυτό, είπαν οι αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων για άδειες.

Ο αναλυτής της Refinitiv, Yan Qin, δήλωσε ότι οι τιμές του άνθρακα έχουν μειωθεί από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο της ΕΕ για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου στις 20 Ιουλίου.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει πυροδοτήσει φόβους ότι περισσότερη βιομηχανική παραγωγή θα κλείσει, επομένως ορισμένοι βιομηχανικοί κλάδοι θα μπορούσαν να εκφορτώσουν τα πλεονάζοντα επιδόματά τους», είπε.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς διαπραγματευόταν περίπου 78,30 ευρώ ανά τόνο την Παρασκευή, μειωμένο σχεδόν κατά 8% από τις 20 Ιουλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης