Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Σκρέκας: Ανώτατο πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Κ. Σκρέκας: Ανώτατο πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι εταιρίες προμήθειας θα πρέπει να επαναφέρουν το πάγιο που έχουν συμπεριλάβει στα τιμολόγια τους στο επίπεδο που ήταν πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος

 

Σχετικά Άρθρα

Upd (19:45) Νομοθετική παρέμβαση για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας πριν λίγο στη Βουλή.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Nωρίτερα

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή
από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η τροπολογία με την οποία θα επιχειρηθεί να μπει τέλος στο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τις πάγιες χρεώσεις στα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Αύγουστο.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχεδίου που αφορά μεταξύ άλλων τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στον Ολομέλεια της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι εταιρίες προμήθειας θα πρέπει να επαναφέρουν το πάγιο που έχουν συμπεριλάβει στα τιμολόγια τους στο επίπεδο που ήταν το προηγούμενο διάστημα, πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος. Και τούτο διότι θεωρείται ότι με την πολιτική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι από τους προμηθευτές αλλοιώνεται η φιλοσοφία του νέου νόμου περί τιμολόγησης και αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να συγκρίνουν τιμές και να επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα λύση με τον τρόπο που είναι διαμορφωμένα τα νέα τιμολόγια.

Περιορισμένης διάρκειας παρεμβάσεις

Αξίζει να σημειωθεί το ΥΠΕΝ εξέτασε το ενδεχόμενο προσδιορισμού ενός παγίου ίδιου για όλους τους προμηθευτές μέσω της τροπολογίας. Ωστόσο κρίθηκε ότι μια τέτοια λύση ενδεχομένως να δημιουργούσε αιτιάσεις περί παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού και ως εκ τούτου επελέγη η λύση της επαναφοράς στην προηγούμενη χρέωση. Σημειώνεται άλλωστε ότι το ΥΠΕΝ έχει ενημερώσει ήδη την Κομισιόν για την επιλογή του αυτή η οποία όπως και οι προηγούμενες παρεμβάσεις θα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρέωση του παγίου κατά το παρελθόν αντικατόπτριζε το κόστος της εγκατεστημένης ισχύος. Δηλαδή αντικατόπτριζε το κόστος της εταιρίας ηλεκτρισμού να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως του ύψους της κατανάλωσης. Αυτό πλέον και με την απελευθέρωση της αγοράς δεν ισχύει. Στις πάγιες χρεώσεις οι προμηθευτές ενσωματώνουν κόστη όπως η λειτουργία των λογιστικών τους συστημάτων, το κόστος διαφήμισης, το κόστος προσέγγισης πελατών κλπ.

Η αξιολόγηση από τη ΡΑΕ εάν οι χρεώσεις αυτές ανταποκρίνονται σε πραγματικά κόστη είναι μια δουλειά που θα χρειαστεί πολύ χρόνο χωρίς να εκτιμάται, ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές και με δεδομένο ότι ο νέος τρόπος τιμολόγησης είναι προσωρινός επελέγη η λύση της υποχρεωτικής επαναφοράς στα προηγούμενα επίπεδα χρέωσης.

Τι στοιχεία ζητά η ΡΑΕ

Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τις εταιρίες προμήθειας να της παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο κατάρτισης των τιμολογίων τους τεκμηριώνοντας ότι ο προσδιορισμός της τιμής βασίζεται στο κόστος. Οι σχετικές επιστολές αναμένονται από τη ΡΑΕ έως το τέλος της εβδομάδας. Θα ακολουθήσει η μελέτη των τιμολογίων από τη ΡΑΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πράγματι τα τιμολόγια είναι κοστοστρεφή. Ωστόσο η μελέτη αυτή δεν αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα και σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα της δεν θα είναι εργαλείο σύγκρισης τιμών για τους καταναλωτές, αλλά εργαλείο αξιολόγησης της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Πάντως τα νέα τιμολόγια «ανεβαίνουν» σταδιακά από τους παρόχους στο εργαλείο σύγκρισης τιμών που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της η ΡΑΕ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα γι’ αυτούς λύση με βάση τις ανάγκες τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης