Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι διαφοροποιήσεις των παγίων στα νέα τιμολόγια στο στόχαστρο Σκρέκα - ΡΑΕ

Οι διαφοροποιήσεις των παγίων στα νέα τιμολόγια στο στόχαστρο Σκρέκα - ΡΑΕ
Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά τα πάγια και την υποχρέωση των παρόχων να επαναφέρουν το πάγιο που είχαν μέχρι σήμερα
Σχετικά Άρθρα
¨"Τρικ" με τα πάγια που σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνουν την τελική τιμή της κιλοβατώρας ακόμη και κατά 20 ευρώ από την αρχική αλλά και …παρανομίες διαπιστώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα νέα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι για τις καταναλώσεις του Αυγούστου. Μάλιστα, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχοντας πάρει στα χέρια του την πρώτη ανάλυση των τιμολογίων από τη ΡΑΕ ετοιμάζεται να παρέμβει άμεσα. Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά τα πάγια και την υποχρέωση των παρόχων να επαναφέρουν το πάγιο που είχαν μέχρι σήμερα γιατί από πουθενά δεν τεκμαίρεται η αύξησή τους.
Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά το τιμολόγιο της Elpedison που σύμφωνα με το υπουργείο είναι παράνομο, γιατί περιλαμβάνει έκπτωση που υπολογίζεται βάση ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία έχει ανασταλεί.

Η Elpedison έχει τιμολογήσει λαμβάνοντας υπόψη οριακή τιμή συστήματος στα 738 ευρώ/MWh και συνολικό χονδρεμπορικό κόστος στα 939 ευρώ/MWh. Εν συνεχεία προβλέπει έκπτωση της τάξης των 443,9 ευρώ/MWh στην περίπτωση που η οριακή τιμή του Αυγούστου διαμορφωθεί στα 370 ευρώ/MWh κάτι που θα οδηγήσει την τιμή χρέωσης στα 495,6 ευρώ/MWh. Στην πράξη δηλαδή η Elpedison διαμορφώνει τιμολόγιο βάση αρνητικής Ρήτρας. Η τελική τιμή χρέωσης δηλαδή δεν αυξάνεται μετά από αναπροσαρμογή προς τα πάνω βάση του αυξημένου χονδρεμπορικού κόστους αλλά εκκινώντας από υψηλό χονδρεμπορικό κόστος μειώνεται βάσει του ίδιου μηχανισμού.

"Είμαστε απόλυτα νόμιμοι. Το τιμολόγιό μας έχει μελετηθεί λεπτομερώς από τις νομικές μας υπηρεσίες" δηλώνουν από την Elpedison. Σε ότι αφορά τις υποθέσεις για την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής, τονίζουν ότι στηρίζονται σε μοντέλα που έχουν τρέξει οι οικονομικές υπηρεσίες της εταιρίας." O νόμος δεν απαγορεύει να δίνονται εκπτώσεις, το ζήτημα έχει εξετασθεί σε νομικό επίπεδο ισοδύναμο με ρυθμιστική αρχή και ο στόχος μας είναι να επσιτρέφουμε τα υπερκέρδη, όποτε υπάρχουν", είναι η άποψη της εταιρίας.

Τα πάγια

Στο θέμα των παγίων, υπάρχουν εταιρίες που είτε αναθεώρησαν προς τα πάνω τα πάγια που είχαν στα προηγούμενα τιμολόγιά τους είτε τα εφάρμοσαν για πρώτη φορά , όπως και εταιρίες που τα συνδέουν με κλιμακωτές χρεώσεις καταναλώσεων, όπως για παράδειγμα η Hρων στο βασικό της τιμολόγιο.

Από την ανάλυση που έκανε η ΡΑΕ και έχει στα χέρια του ο υπουργός, σε κάποια τιμολόγια τα πάγια, όπως κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση διαφοροποιούν σημαντικά την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας, μέχρι και 20 ευρώ πάνω, παραπλανώντας τον καταναλωτή.

Επειδή, το ζητούμενο της όλης παρέμβασης αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι η διαφανής χρέωση των καταναλωτών, ο υπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει τιμολογιακές πολιτικές που θα εξακολουθούν να παραπλανούν τον καταναλωτή. Αυτό αναμένεται να το κάνει σαφές και μάλιστα αμέσως μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, προχωρώντας στις ανάλογες ρυθμίσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης