Ενέργεια

Gazprom: Χωρίς την τουρμπίνα δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1

Gazprom: Χωρίς την τουρμπίνα δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1
Άνοδος 4,5% στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ/MWh
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην αγορά φυσικού αέριου καθώς πλέον τίθεται ανοικτά το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1. Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Αύγουστο βρίσκεται στα 180,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας άνοδο 4,5%. Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα 182,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με άνοδο 4,3%.
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

"Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου" που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση. "Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια" του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.
"Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom", δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Ο Καναδάς

Ο Καναδάς θα επιστρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα (αεροστρόβιλο) που χρειάζεται ο Nord Stream 1 για να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει την συνέχεια ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη, μέχρι η Ευρώπη να επιτύχει την απεξάρτησή της, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός φυσικών πόρων του Καναδά σύμφωνα με το Reuters.

Η καναδική κυβέρνηση με δηλώσή της το Σάββατο 9/7 ανέφερε, ότι δημοσιεύει μια άδεια περιορισμένης διαρκείας και αναστρέψιμη για να εξαιρέσει από τις ρώσικες κυρώσεις το θέμα και ταυτόχρονα ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της Μόσχας.
Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε, ότι η θαλάσσια μεταφορά της τουρμπίνας, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά βιώσιμη ενέργεια, καθώς ακολουθεί την πορεία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Η Γερμανία

Δημόσια έκκληση στην κυβέρνηση του Καναδά είχε κάνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, προκειμένου να απελευθερώσει έναν στρόβιλο, ο οποίος είναι παγιδευμένος στην παρούσα φάση στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και είναι κρίσιμος για τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι ο στρόβιλος για τον αγωγό Nord Stream 1 πρέπει να επιστραφεί πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης τη Δευτέρα (11/7). Μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρούσε από τον Putin την ευκαιρία να θέσει εκτός λειτουργίας τον αγωγό.

Η επιμονή των Γερμανών για την επιστροφή του επισκευασθέντος αεροστροβίλου στην Ρωσία από τον Καναδά, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μη επαναλειτουργίας του Nord Stream 2 δείχνουν και την σαφή διάσταση που διαπιστώνεται σε σχέση με την θέση Ζελένσκι για μπλόκο της σχετικής κίνησης.
Είναι προφανές ότι για πρώτη φορά διπιστώνεται διαφορετική προσέγγιση, καθώς η γερμανική πλευρά εκφράζει και την αγωνία της για την ενεργειακή τροφοδοσία, ευρισκόμενη υπό πίεση. Η θέση των Ουκρανών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Σύμφωνα με το bloomberg tv οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η επανατοποθέτηση του αερστροβίλου στον αγωγό θα απελευθερώσει τις ροές από την Ρωσία προς την Γερμανία και θα εξομαλυνθεί το μπλόκο της τροφοδοσίας.

Από την πλευρά ο Πούτιν περιμένει τα κενά στο μέτωπο των Συμμάχων.

Η Ουκρανία είναι αντίθετη στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Reuters μία πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης