Ενέργεια

Αυξημένες σήμερα (22/6) οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Αυξημένες σήμερα (22/6) οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
Μόνο το 40% της κανονικής ποσότητας φυσικού αερίου ρέει κατά μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream

Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μέσω του σημείου εισόδου Sudzha διαμορφώθηκε σε 41,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την Τετάρτη έναντι 41,2 mcm την Τρίτη.

Μια αίτηση για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου, Sokhranovka, απορρίφθηκε από την Ουκρανία, δήλωσε η Gazprom, σύμφωνα με το Reuters.Για τον λόγο αυτό άλλωστε σταθεροποιητική είναι η πορεία των τιμών φυσικού αερίου με το TTF για το μήνα του Ιουλίου να κινείται με μικρή άνοδο 1,5% στα 127,5 ευρώ/MWh και ο Αύγουστος στα 127,4 ευρώ/MWh (+1,1%).

Ο ενεργειακός εκβιασμός

Το Politico σημειώνει ότι ο Putin παίζει σκληρά παιχνίδια με την ΕΕ, διακόπτοντας τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε μερικούς από τους καλύτερους πελάτες της Ρωσίας σε μια οργισμένη απάντηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μόνο το 40% της κανονικής ποσότητας φυσικού αερίου ρέει κατά μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream, ο οποίος επηρεάζει τις παραδόσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία καθώς και τη Γερμανία. Το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom έχει ήδη σταματήσει όλες τις παραδόσεις προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, αφού οι εταιρείες ενέργειας σε αυτές τις χώρες αρνήθηκαν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου να πληρώσουν τις παραδόσεις αερίου σε ρούβλια.

Σε απάντηση, ορισμένες χώρες σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής βασισμένης στον άνθρακα.«Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Putin μειώνει σιγά σιγά την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επίσης για να ανεβάσει την τιμή, και πρέπει να απαντήσουμε με τα μέτρα μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε τηλεοπτική συνέντευξη αργά την Κυριακή, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια τεταμένη και σοβαρή κατάσταση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης