Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BP: Ετοιμάζονται νέα project πράσινου υδρογόνου μετά το AREH ύψους 36 δις δολ στην Αυστραλία

BP: Ετοιμάζονται νέα project πράσινου υδρογόνου μετά το AREH ύψους 36 δις δολ στην Αυστραλία

 Η επιχείρηση έχει  εμπειρία για να προωθήσει τον Ασιατικό Κόμβο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 26 GW, ενώ εξετάζονται περαιτέρω παρόμοιες συμφωνίες

 

Η επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της BP είπε ότι το mega-project πράσινου υδρογόνου στο Asian Renewable Energy Hub (AREH) χρειαζόταν έναν συνεργάτη με την κλίμακα και την εμπειρία της πετρελαίου για να το προωθήσει – και η βιομηχανία πρέπει να «μείνει συντονισμένη» για περαιτέρω παρόμοιες συμφωνίες σύμφωνα με το rechargenews.com.


«Εργαζόμαστε σε μερικά ακόμη από αυτά. Μείνετε συντονισμένοι, θα ακολουθήσουν κι άλλα», δήλωσε στο Recharge η Anja-Isabel Dotzenrath, η εκτελεστική αντιπρόεδρος του παγκόσμιου ενεργειακού γίγαντα για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αφού συμφώνησε να γίνει το AREH ύψους 36 δις. δολ. που σχεδιάζεται στη Δυτική Αυστραλία.

Το AREH – ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου στον κόσμο με αιολική και ηλιακή παραγωγή έως και 26 GW σε έκταση 6.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων – στοχεύει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινο υδρογόνο για τον ενεργοβόρο τομέα εξόρυξης στην περιοχή Pilbara και αργότερα στη στήριξη των εξαγωγών αμμωνίας στην Ασία.Η BP κατέβαλε άγνωστο ποσό για μερίδιο 40,5%, ενώνοντας την πρώην κύρια εταιρεία ανάπτυξης Intercontinental Energy, CWP Global και Macquarie στο γιγάντιο έργο.

Το AREH ξεκίνησε πριν 10 χρόνια,με ένα σχέδιο εξαγωγής πράσινης ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Ινδονησία πριν στραφεί για να επικεντρωθεί στα πράσινα καύσιμα.Για να προχωρήσει στην ανάπτυξη πλήρους κλίμακας χρειαζόταν ένας χειριστής «με πραγματικά μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία σε αυτή την κλίμακα σε μια πολύ απομακρυσμένη τοποθεσία», είπε η Dotzenrath.

Η τεράστια παγκόσμια εμπειρία της BP όσον αφορά την απορρόφηση και την εμπορία καυσίμων θα είναι επίσης κρίσιμη, πρόσθεσεh. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το έργο θα ωφεληθεί από το «να είναι κάποιος φορέ εκμετάλλευσης που είναι αξιόπιστος, που έχει ιστορικό» με έμφαση στην τοπική αγορά και μπορεί να συνεργαστεί με φορείς της κοινότητας και κυβερνητικούς φορείς.

Σε τρεις φάσεις

Το AREH θα προωθηθεί σε τρεις φάσεις για να αξιοποιήσει τους εξαιρετικά δυνατούς αιολικούς και ηλιακούς πόρους της Pilbara, είπε η Dotzenrath.Η πρώτη φάση των περίπου 4 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα προσανατολιστεί στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την παροχή περιφερειακών εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Η δεύτερη φάση με ισχύ περίπου 6 GW θα είναι η πρώτη που θα παράγει πράσινο υδρογόνο, και πάλι για τοπική απανθρακοποίηση εξόρυξης, ενώ η τελευταία τρίτη φάση θα επιδιώξει να προσθέσει τεράστια χωρητικότητα για παραγωγή και εξαγωγή πράσινης αμμωνίας.

BP.JPG



Πριν από τη συμμετοχή της BP, οι εταίροι του έργου προέβλεπαν το 2027 για μια πιθανή έναρξη λειτουργίας, αλλά η Dotzenrath αρνήθηκε να σχολιάσει πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει και να λειτουργήσει η πρώτη φάση.Είπε επίσης ότι η κλίμακατου AREH – που θα χρειαστεί περίπου 14 GW ηλεκτρολύτες καθώς και 26 GW κιτ παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας – θα απαιτούσε μια «στρατηγική» σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο παγκόσμιος κολοσσός της αιολικής ενέργειας Vestas κατείχε προηγουμένως ένα μικρό μερίδιο στο έργο, αλλά δεν είναι στη νέα μετοχική σύνθεση που επικαλείται η BP μετά τη συμφωνία της.Ερωτηθείς εάν η Vestas εξακολουθεί να συμμετέχει στο έργο ως προμηθευτής, η Dotzenrath είπε: «Θα δούμε, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

Ανησυχίες

Το AREH αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό του, κυρίως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας το έκρινε «σαφώς απαράδεκτο» όσον αφορά τον αντίκτυπό του στα αποδημητικά πτηνά.
«Υπάρχουν περιβαλλοντικές πτυχές που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε η Ο Dotzenrath προσθέτοντας ότι η BP και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι «εργάζονται σε μια αναθεωρημένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν τεθεί».

Εξετάζεται επίσης μια σειρά από πιθανές λύσεις, όπως ο περιορισμός των ανεμογεννητριών κατά τις περιόδους μετανάστευσης. «Είναι έργο σε εξέλιξη και απαιτεί μια πολύ ισχυρή συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ρυθμιστικούς φορείς», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης