Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Fed «ανεβάζει» τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, στο 1,75% - Στο 3,4% ως το τέλος του 2022

Η Fed «ανεβάζει» τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, στο 1,75% - Στο 3,4% ως το τέλος του 2022
H Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75%...
Κατά 75 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Επιπλέον, τα μέλη της FOMC «έδειξαν» ισχυρότερες αυξήσεις στο μέλλον, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό του από τον Δεκέμβριο του 1981.
Σύμφωνα με το «dot plot» των προσδοκιών των μελών, το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα κλείσει το έτος στο 3,4% - μια ανοδική αναθεώρηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου.
 
 
Στη συνέχεια, η FOMC «βλέπει» το βασικό επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται στο 3,8% το 2023, μια πλήρης ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα.
Επίσης, οι policy makers της Fed αναθεώρησαν επί τα χείρω σημαντικά τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ μόλις 1,7%, από 2,8% από τον Μάρτιο.
Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, όπως μετράται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αναθεωρήθηκε επίσης ανοδικά στο 5,2% φέτος από 4,3%, αν και ο βασικός πληθωρισμός (PCE), που αποκλείει την ταχεία αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας, προβλέπεται στο 4,3%, μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη προβολή.
Ο PCE διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Μάιο, επομένως οι προβλέψεις της Τετάρτης προβλέπουν χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές τους επόμενους μήνες.
Γενικότερα, πάντως, η δήλωση της επιτροπής σκιαγράφησε σε μεγάλο βαθμό μια αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας - ακόμη και με υψηλότερο πληθωρισμό.
«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η δήλωση.
«H ανάκαμψη της απασχόλησης ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ανατιμήσεις».
Πράγματι, οι εκτιμήσεις, όπως εκφράζονται μέσω των οικονομικών προβολών της Επιτροπής των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, «βλέπουν» τον πληθωρισμό να κινείται απότομα προς χαμηλότερα επίπεδα το 2023, στο 2,6% και στο 2,7%. 
Μακροπρόθεσμα, η oπτική της FOMC δείχνει να ταιριάζει, σε μεγάλο βαθμό, με τις προβλέψεις της αγοράς, οι οποίες βλέπουν μια σειρά από αυξήσεις που θα ανεβάσουν το επιτόκιο σε περίπου 3,8% - το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2007.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης