Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 3,5% για τον Nasdaq, 2,9% για τον S&P και 1,7% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 3,5% για τον Nasdaq, 2,9% για τον S&P και 1,7% για τον energy sector

880 μονάδες έχασε ο Dow

 

Υποχώρηση στη Wall Street την Παρασκευή μετά από μια πολυαναμενόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό που έδειξε ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών και το καταναλωτικό κλίμα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ.


Ο Dow Jones υποχώρησε 880 μονάδες ή 2,73% στις 31,392 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 2,91% στις 3,900 μονάδες,
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 1,71% στις 670,66 μονάδες
Ο Nasdaq υποχώρησε 3,52% στις 11,340 μονάδες.

Το sell-off ήταν ευρύ, με σχεδόν κάθε μετοχή του Dow να βρίσκεται στο κόκκινο. Οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες από αυτές που σημείωσαν άνοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά περίπου εννέα προς ένα. Η Apple σημείωσε πτώση 2,9%, ενώ η Microsoft και η Dow υποχώρησαν περισσότερο από 3%. Η Salesforce βυθίστηκε 4%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow ήταν χαμηλότερος κατά 1,9%, για τη 10η πτωτική του εβδομάδα τις τελευταίες 11. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν πτώση άνω του 2%, με ρυθμό για την ένατη χαμένη εβδομάδα σε 10.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, ασκώντας πίεση στο χρηματιστήριο. Η έκθεση έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση και κατά 6% εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ετήσια αύξηση 8,3% για τον κύριο δείκτη και 5,9% για τον βασικό δείκτη.

«Επιβεβαιώνει ορισμένους από τους φόβους των επενδυτών αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets. Είπε ότι ο συναγερμός για τον πληθωρισμό οδήγησε τις μετοχές σε πτώση αυτή την εβδομάδα.

Οι καυτές αναγνώσεις του πληθωρισμού έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή ύφεση με την οικονομία των ΗΠΑ μεταξύ των επενδυτών και του ευρύτερου κοινού. Η προκαταρκτική μέτρηση του Ιουνίου για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες, σημειώνοντας χαμηλό ρεκόρ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης