Περιβάλλον

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια διαρροή μεθανίου στο πετρελαϊκό κοίτασμα της Pemex στον Κόλπο του Μεξικού

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια διαρροή μεθανίου στο πετρελαϊκό κοίτασμα της Pemex στον Κόλπο του Μεξικού

Υπολόγισαν ότι περίπου 4.000 τόνοι μεθανίου απελευθερώθηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 27 Δεκεμβρίου

 

Η μεξικανική κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleos Mexicanos απελευθέρωσε χιλιάδες τόνους αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα από μια πλατφόρμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Αόρατο και άοσμο, αλλά πολύ πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο θεωρείται βασικός μοχλός της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Δύο δορυφόροι κατέγραψαν εικόνες λοφίων μεθανίου κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος «υπερεκπομπής» μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Itziar Irakulis Loitxate από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια υπολόγισαν ότι περίπου 4.000 τόνοι μεθανίου απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μέσα σε αυτές τις 17 ημέρες, η Pemex -όπως είναι γνωστή η εταιρεία- εξέπεμψε ποσότητα μεθανίου που ισοδυναμούσε με 3,37 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ή το 3% των ετήσιων εκπομπών CO2 της χώρας.

Η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού είναι πιθανότατα αποτέλεσμα «μη φυσιολογικών συνθηκών διεργασίας στην τοποθεσία», όπως δυσλειτουργίες ή προβλήματα εξοπλισμού, κατέληξαν οι ερευνητές.

«Αυτές είναι οι πρώτες ανιχνεύσεις που έγιναν από δορυφόρους», είπε ο Irakulis Loitxate στο Reuters. «Χωρίς την προσέγγιση παρακολούθησης που περιγράφεται στο έγγραφο, παρόμοια γεγονότα θα παρέμεναν αόρατα και άγνωστα».

Ανίχνευση

Οι εκπομπές σημειώθηκαν κοντά στη μεξικανική πολιτεία Campeche, στον Κόλπο του Μεξικού στο πετρελαϊκό κοίτασμα Zaap που αποτελεί μέρος του συμπλέγματος Ku-Maloob-Zaap, το οποίο παράγει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Τα αποτελέσματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης από ερευνητές της ESA, οι οποίοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν τις αυξανόμενες δυνατότητες ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης αυτών των ανθρωπογενών εκπομπών από το διάστημα.

Το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό στο να παγιδεύει θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για περίπου μια δεκαετία.

Για να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν στην ανάφλεξη του συστατικού μεθανίου του φυσικού αερίου όταν έρχεται στην επιφάνεια ως υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου.
Ξεχωριστοί δορυφόροι εντόπισαν ότι μια σχεδόν σταθερή έκλαμψη απουσίαζε ξαφνικά στις 8 Δεκεμβρίου και άναψε μόνο σποραδικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «υπερεκπομπής».


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης