Ενέργεια

Vitol: Οι ΗΠΑ ίσως επιτρέψουν την αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου χωρίς συμφωνία για τα πυρηνικά

Vitol: Οι ΗΠΑ ίσως επιτρέψουν την αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου χωρίς συμφωνία για τα πυρηνικά

H επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αγορά πετρελαίου με επιπλέον 500 χιλιάδες έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτρέψουν αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου ακόμα και χωρίς αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμά η Vitol Group.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλύτερος trader αργού παγκοσμίως η Vitol πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να "κάνουν τα στραβά μάτια” στη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράν που βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων, αν εντεθούν οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για υποχώρηση της τιμής της βενζίνης.
"Ο θείος Σαμ μπορεί απλώς να αφήσει λίγο περισσότερο από αυτό το πετρέλαιο να κυλήσει", ανέφερε ο επικεφαλής Ασίας της Vitol Group Μάικ Μούλερ, σε podcast την Κυριακή.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων για την αναβίωση του συμφωνίας του 2015, που θα επιτρέψει άρση των κυρώσεων στο Ιράν, έχουν παγώσει ξανά από τον Μάρτιο.

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε σε tweet χθες ότι "συρρικνώνονται οι πιθανότητες” για επιστροφή στη συμφωνία του 2015, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ.

Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά σήμερα έχοντας ξεπεράσει ξανά τα 120 δολ. το βαρέλι, έπειτα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις τιμές για την Ασία.

Το Ιράν, έχει αυξήσει τις εξαγωγές του φέτος παρά τις δυτικές κυρώσεις κυρίως προς την Κίνα, ενώ η επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αγορά πετρελαίου με επιπλέον 500 χιλιάδες έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα ικανή να περιορίσει σημαντικά τις τιμές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης