Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Στα 116 δολ. κινείται αργό και Brent

Upd Αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποφάσισε την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με το Reuters, μια κίνηση που έχει στόχο να αντισταθμιστεί η μείωση παραγωγής της Ρωσίας ως απόρροια του μερικού εμπάργκο στο ρωσικό αργό που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο και επίσης κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί στα 2.768 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ στην Αλγερία η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει τα 1.039 bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ennahar TV.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά περισσότερο αργό, μετά τις πιέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες από τη Δύση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς πετρελαίου των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,75% στα 116,13 δολάρια το βαρέλι. Το brent κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5% στα 116,90 δολάρια το βαρέλι.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+.

Η Σαουδική Αραβία παράγει 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, η παραγωγή της ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια. Το Ριάντ λέει ότι εργάζεται για να αυξήσει την ονομαστική ισχύ του στα 13,4 εκατομμύρια bpd (από 12,4 εκατ. σήμερα) μέχρι το 2027.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ προγραμματίστηκε για τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές.

 


Nωρίτερα

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά  648.000 βαρέλια την ημέρα,
 (bpd), υψηλότερη από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί, συνιστά η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης - JMMC του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με Tweets από την Amena Bakr, επικεφαλής ανταποκριτή του ΟΠΕΚ στην Energy Intelligence.
Η προτεινόμενη αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 bpd θα είναι για τον Ιούλιο και άλλη αύξηση 648.000 bpd τον Αύγουστο.
Όλα τα μέλη της JMMC συμφωνούσαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο ΟΠΕΚ+ θα προωθήσει την προγραμματισμένη αύξηση του Σεπτεμβρίου και θα την εξαπλώσει σε όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα αύξηση 648.000 bpd σε κάθε έναν από αυτούς τους μήνες.
Δεν υπάρχει κάποιος άλλος προγραμματισμός για τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα Πέμπτη 2/6, το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ότι η JMMC του ΟΠΕΚ θα ανέβαζε την παραγωγή κατά 423.000 bpd που είχε ήδη ενσωματωθεί στη συμφωνία.
Όμως άρχισαν να φιλτράρονται οι αναφορές, με επικεφαλής τη Wall Street Journal, ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει τη Ρωσία από τη συμφωνία.
Αυτές οι αναφορές αργότερα μετατράπηκαν σε φήμες ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τη χαμένη παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ που συμφωνήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Amena Bakr, η πρόταση για αύξηση 648.000 bpd συζητήθηκε ως συνολική αύξηση για τον όμιλο OPEC+, που θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ των μελών του.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ποσοστώσεις τους και είναι πολύ απίθανο να τηρήσουν μια νέα, ακόμη υψηλότερη ποσόστωση.
Ωστόσο, μια τέτοια αύξηση θα επέτρεπε στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ -που όλα πιστεύεται ότι έχουν επιπλέον πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου- τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή.

Εάν αυτή η πρόταση συμφωνηθεί από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ+, θα είναι ανακούφιση για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος εκλιπαρεί τον ΟΠΕΚ -ειδικά τη Σαουδική Αραβία- για πρόσθετη παραγωγή πετρελαίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να μάχονται με τις υψηλές τιμές της βενζίνης στο επόμενο διάστημα. ενδιάμεσες εκλογές.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν πτωτικά το πρωί της Πέμπτης υπό την προοπτική πρόσθετου πετρελαίου που προέρχεται από τον όμιλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης