Ενέργεια

Αύξηση των εξαγωγών μαζούτ της Ρωσίας στα ΗΑΕ τον Μάιο

Αύξηση των εξαγωγών μαζούτ της Ρωσίας στα ΗΑΕ τον Μάιο

 Οι αφίξεις τον Μάιο είναι περίπου 125% υψηλότερες από τα επίπεδα του Απριλίου

 

Οι αφίξεις πετρελαίου μαζούτ της Ρωσίας στο πετρελαϊκό κόμβο των ΗΑΕ, Φουτζέιρα, πρόκειται να εκτιναχθούν απότομα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία, καθώς οι ροές ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων απομακρύνονται από την Ευρώπη.

Οι αφίξεις τον Μάιο είναι περίπου 125% υψηλότερες από τα επίπεδα του Απριλίου και περίπου 24% υψηλότερες από ένα πρόσφατο ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων πετρελαίου Vortexa.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μαζούτ από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας Taman και Novorossiysk προς τη Fujairah είναι αρκετά συνηθισμένες, αλλά οι εξαγωγές της Βαλτικής είναι πολύ πιο σπάνιες και αυτές οι ροές αυξήθηκαν απότομα τον Απρίλιο και τον Μάιο, συμφωνα με τα στοιχεία.

Οι αυξημένοι όγκοι κατευθύνθηκαν κυρίως στην περιοχή ανεφοδιασμού καυσίμων στη Fujairah - τον τρίτο μεγαλύτερο κόμβο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο μετά τη Σιγκαπούρη και το Ρότερνταμ.

Το εμπόριο ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων έχει γίνει πιο δύσκολο καθώς οι δυτικοί αγοραστές το αποφεύγουν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Shell, BP και TotalEnergies έχουν ήδη δηλώσει ότι έχουν σταματήσει να αγοράζουν φορτία αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων ρωσικής προέλευσης.

Μεγάλοι παγκόσμιοι εμπορικοί οίκοι σχεδιάζουν να μειώσουν τις αγορές αργού και καυσίμων από τις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας από τις 15 Μαΐου για να αποφύγουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία.

Το μαζούτ, είναι ένα υποπροϊόν της διύλισης του αργού πετρελαίου σε ελαφρύτερα, καθαρότερα προϊόντα όπως τα οδικά καύσιμα και χρησιμοποιείται ως καύσιμο ναυτιλίας, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή ως πρώτη ύλη για ορισμένες μονάδες διύλισης που το αναβαθμίζουν σε άλλα καύσιμα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης