Ενέργεια

Ισπανία και Πορτογαλία θα εγκρίνουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου την Τρίτη

Ισπανία και Πορτογαλία θα εγκρίνουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου την Τρίτη

Δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα

Οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα εγκρίνουν την Τρίτη τη θέσπιση προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πριν από δύο εβδομάδες να επιτρέψει στα κράτη της Ιβηρικής να περιορίσουν αρχικά τις ανώτατες τιμές στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το όριο τιμής να αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που ωθήθηκαν υψηλότερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να μετριάσουν την επίδρασή τους στη δαπάνη των ψηφοφόρων.

Διαχείριση τιμών

Η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν πείσει τις Βρυξέλλες ότι τους επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες συχνά καθορίζονται από ακριβά ορυκτά καύσιμα, παρόλο που η Ιβηρική έχει μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας και μικρή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Κόστα είπε ότι αφού εξέτασε τις τεχνικές λεπτομέρειες, η Επιτροπή έδωσε τη Δευτέρα το τελικό πράσινο φως στο σχέδιο "προκειμένου να αποφευχθεί η επίδραση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου".

«Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας συνεδριάζει την Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ το μέτρο ταυτόχρονα σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο», είπε ο Κόστα σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

Το μέτρο περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζεται από θερμικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων αερίου, των τοποθεσιών συμπαραγωγής και των μονάδων άνθρακα, και έχει σχεδιαστεί για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της αγοράς ενέργειας της ΕΕ και να διατηρήσει τα κίνητρα για στροφή προς καθαρότερη ενέργεια.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης