Ενέργεια

Εντείνονται οι διαφωνίες στην ΕΕ για την πληρωμή σε ρούβλια - Δεν βλέπει πρόβλημα η Ρωσία

Εντείνονται οι διαφωνίες στην ΕΕ για την πληρωμή σε ρούβλια - Δεν βλέπει πρόβλημα η Ρωσία

 Ανησυχία στις χώρες μα αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

 

Εταιρείες και χώρες είχαν διαφωνίες σχετικά με το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο  την Παρασκευή, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν περισσότερες οδηγίες σχετικά με το εάν η αγορά μπορεί να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η Ρωσία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με το σχέδιο.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την Τετάρτη, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το ρωσικό προεδρικό διάταγμα τον περασμένο μήνα για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προκαλώντας ανησυχίες ότι άλλες χώρες μπορεί να είναι οι επόμενες που θα πληγούν.

Η Γερμανία, η οποία εισάγει περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή οι ενεργειακές εταιρείες μπορούν να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις εάν η μεταφορά ευρώ ή δολαρίων σε αυτές εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Δεν διευκρίνισε όμως εάν οι εταιρείες θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό και επίσης να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι, όπως ζήτησε η Ρωσία, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Orsted της Δανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στη Ρωσία, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληρωμές σε άλλα νομίσματα. Η ιταλική ENI ανακοίνωσε επίσης ότι δεν είχε ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό της Ρωσίας, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία στη συνέχεια πρέπει να τα μετατρέψει σε ρούβλια, να τοποθετήσει τα έσοδα σε άλλο λογαριασμό που ανήκει στον ξένο αγοραστή και να μεταφέρει την πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα στη Gazprom.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την απάντησή τους στο αίτημα της Ρωσίας.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχει ήδη πει ότι οι χώρες ενδέχεται να μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές συμμορφούμενες με τις κυρώσεις, υπό τον όρο να δηλώνουν ότι οι πληρωμές τους έχουν ολοκληρωθεί σε ευρώ και προτού μετατραπούν σε ρούβλια.

Οι χώρες της ΕΕ, ωστόσο, δήλωσαν ότι θέλουν περισσότερη σαφήνεια, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μεταξύ των πιο εξαρτώμενων από το ρωσικό φυσικό αέριο, λέει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει να αγοράζει ρωσικές προμήθειες, παρόλο που λαμβάνει μέτρα για να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας .

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στο Reuters την Παρασκευή ότι η εκτελεστική εξουσία θα παράσχει στις χώρες της ΕΕ επιπλέον καθοδήγηση μετά από καταγγελίες από ορισμένες χώρες ότι η ασάφεια θα άφηνε διαφορετικές χώρες να ερμηνεύσουν διαφορετικά τι τους επιτρέπεται να κάνουν.

Ρωσία: Δεν υπάρχει πρόβλημα

Η Ρωσία την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με το προτεινόμενο σύστημά της.

«Εάν η καθιερωμένη διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ αγοραστών φυσικού αερίου και της εξουσιοδοτημένης τράπεζας τηρηθεί από τον αγοραστή και δεν υπάρχουν προβλήματα για την εξουσιοδοτημένη τράπεζα όσον αφορά την πώληση συναλλάγματος στο χρηματιστήριο λόγω περιοριστικών μέτρων από την πλευρά των ξένων κρατών, τότε δεν μπορεί να υπάρχουν εμπόδια για την πληρωμή και τη λήψη φυσικού αερίου», δήλωσε η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

Το ρούβλι επωφελήθηκε σε κάποιο βαθμό από την απαίτηση της Μόσχας. Το νόμισμα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ σε περισσότερα από δύο χρόνια την Παρασκευή, υποστηριζόμενο από τα capital controls καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, και αυξήθηκαν ελαφρά την Παρασκευή.

Κεντρική θέση στη σύγχυση από την πλευρά των ευρωπαίων αγοραστών είναι αν η Ρωσία θα θεωρούσε ότι η πληρωμή θα ολοκληρωθεί μόνο αφού γίνει η μετατροπή από φυσικό αέριο σε ρούβλια - μια συναλλαγή στην οποία θα εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Χρήσιμη ασάφεια

Μιλώντας στο Reutets, διπλωμάτης της ΕΕ παραδέχτηκε ότι μια ορισμένη ασάφεια θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε διεύρυνση των διαφορών μεταξύ των χωρών, οι οποίες έχουν διαφορετικά επίπεδα εξάρτησης από τη Ρωσία και διαφορετικές προθεσμίες για την πραγματοποίηση πληρωμών.
«Υπό τις περιστάσεις, μια μικρή ασάφεια μπορεί να είναι προτιμότερη», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η αναζήτησή τους για εναλλακτικές προμήθειες είχε ήδη προχωρήσει. Η Πολωνία έχει επίσης πολύ υγιή αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 77% γεμάτα.

Η OMV της Αυστρίας η οποία έχει συμβόλαιο με την Gazprom έως το 2040, δήλωσε ότι αναλύει πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια αλλαγή ώστε να πληρώνει σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις για την επόμενη πληρωμή που θα γίνει τον Μάιο.

Η συμβουλή της Γερμανίας την Παρασκευή απηχούσε αυτή που έδωσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι η πλήρης συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις του μπλοκ.

Η μονάδα VNG της EnBW δήλωσε την Παρασκευή ότι παραμένει εντός του νόμου όσον αφορά την πληρωμή για ρωσικούς όγκους που απαιτούνται σύμφωνα με τις τρέχουσες νομισματικές απαιτήσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις συμβάσεις με τους προμηθευτές της.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης