Ενέργεια

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 109 δολ. το Brent, στα 106 δολ. το αργό

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 109 δολ. το Brent, στα 106 δολ. το αργό

Τα lockdown στην Κίνα επιβαρύνουν τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου - Η Exxon κηρύσσει ανωτέρα βία στο ρωσικό Sakhalin-1

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή, καθώς οι φόβοι για τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των περιορισμών COVID-19 στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Περί τι 19:30 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 1,9% στα 109,65 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο του επόμενουμήνα Ιουνίου λήγει την Παρασκευή. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου αυξήθηκε κατά 1,86 $ στα 109,12 $.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,4%, στα 106,85 δολ. το βαρέλι, μετά την άνοδο κατά 3,3% την Πέμπτη.

Για τον μήνα, το Brent ενισχύεται 1,4% και το WTI 6%. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και οι τιμές ενισχύθηκαν από την αυξημένη πιθανότητα η Γερμανία να υποστηρίξει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου θέρμανσης των ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στις τιμές του ντίζελ, ανέβηκαν στα 5,65 $ ανά γαλόνι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ρεκόρ όλων των εποχών. Την Τετάρτη, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση που διακόπτει περισσότερο την προσφορά», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. «Η αγορά προετοιμάζεται για την πιθανότητα να δούμε μεγαλύτερη διακοπή της προσφοράς μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Μείωση παραγωγής

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί έως και 17% φέτος, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που είδε το Reuters την Τετάρτη, καθώς οι δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Οι κυρώσεις έχουν επίσης δυσκολέψει τα ρωσικά πλοία να στέλνουν πετρέλαιο σε πελάτες, ωθώντας την Exxon Mobil Corp να κηρύξει ανωτέρα βία για τις δραστηριότητές της στο Sakhalin-1 και να περιορίσει την παραγωγή.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι είναι πιθανό να τηρήσουν την υπάρχουσα συμφωνία τους και να συμφωνήσουν μια μικρή αύξηση της παραγωγής για τον Ιούνιο ό κατά τη συνεδρίαση στις 5 Μαΐου, ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη έξι πηγές από την ομάδα παραγωγών.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν ασταθείς με την Κίνα να μην δείχνει σημάδια χαλάρωσης των μέτρων καραντίνας που έπληξαν την οικονομία της και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

"Με το πλήρες και το μερικό lockdown να αυξάνεται από τον Μάρτιο, οι οικονομικοί δείκτες της Κίνας έχουν βυθιστεί περαιτέρω στο κόκκινο. Τώρα αναμένουμε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο", δήλωσε σε σημείωμα ο επικεφαλής των οικονομικών της APAC της Wood Mackenzie, Yanting Zhou.

Το ράλι του αργού πετρελαίου μπορεί να σταματήσει και οι τιμές κατά μέσο όρο να είναι λίγο κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή, καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι και τα lockdown της Κίνας για τον COVID αντισταθμίζουν τις ελλείψεις εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης