Ενέργεια

Οι «ματιές» της Ευρώπης στο Άμπου Ντάμπι για εισαγωγές πετρελαίου

Οι «ματιές» της Ευρώπης στο Άμπου Ντάμπι για εισαγωγές πετρελαίου
Είναι γεγονός ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση
Σχετικά Άρθρα

Το αργό πετρέλαιο του Άμπου Ντάμπι ετοιμάζεται να φτάσει στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά αντικαταστάτες για το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ναυτιλιακές αναφορές, η γαλλική Total Energies «ναύλωσε προσωρινά ένα δεξαμενόπλοιο» για να φορτώσει αργό πετρέλαιο στο Άμπου Ντάμπι στις αρχές Μαΐου, με προορισμό την Ευρώπη. Συνολικά 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Murban – ένα από τα τρία είδη πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι – θα φορτωθούν προσωρινά, με προορισμό τη Βρετανία την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Μάλιστα, το Arab News αναφέρει ότι τρεις ποιότητες πετρελαίου από το  Άμπου Ντάμπι , όπως –Murban, Das και Upper Zakum– θα αντικαταστήσουν όλο και περισσότερο το ρωσικό πετρέλαιο για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Το δίλημμα της Ευρώπης

Είναι γεγονός ότι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε από το μπλοκ να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο.

Επίσης, η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (25/4) στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειες.

Η εν λόγω αποθήκη πετρελαίου βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στον αγωγό Druzhba, ο οποίος τροφοδοτεί ρωσικό αργό στην Ευρώπη. Παραμένει ασαφές εάν ο αγωγός, που διαχειρίζεται η Transneft, έχει επηρεαστεί.Ο αγωγός Druzhba είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά περίπου του 1/5 των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης